Aktuelno - Regija

NATO vojna vježba održana u Pljevljima (Tašlidža)

U Pljevljima je od 6. do 10. juna 2016. godine uspješno završena vježba“Odlučan odgovor 02”, sprovedena u okviru NATO programa "Koncept operativnih sposobnosti (OCC)".

Na vježbi je učestvovalo 320 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG), NATO i partnerskih zemalja.

Iz sastava Vojske Crne Gore na vježbi su učestvovali pripadnici Pješadijskog bataljona, Logističkog bataljona, Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, Čete vojne policije i Obavještajno-izviđačke čete.

Na tim manevrima je 2. ojačana pješadijska četa  VCG ocijenjena ocjenom “interoperabilan”.

Međunarodni ocjenjivački tim bio je sastavljen od ocjenjivača iz NATO i partnerskih zemalja, te ocjenjivača iz Vojske Crne Gore. Istovremeno sa vježbom i ocjenjivanjem, realizovan je i 31. kurs za obuku NATO ocjenjivača, čiji su koorganizatori bili Vrhovna komanda savezničkih snaga za Evropu (SHAPE) i Vojska Crne Gore.

Ocjenjivački tim je istakao da je vježba realizovana veoma uspješno, uz akcentiranje motivacionog faktora kod svih učesnika vježbe. Sve jedinice koje su učestvovale na vježbi, pokazale su visok nivo profesionalnosti tokom realizacije vježbe i želju da se na vježbi prikažu što bolji rezultati, saopšteno je danas iz Vojske Crne Gore.

Na 31. kursu za obuku NATO ocjenjivača učestvovalo je 29 polaznika (24 iz NATO i partnerskih zemalja i pet iz Vojske Crne Gore). Od strane direktorata kursa istaknuto je da je kurs veoma kvalitetno organizovan, a da je Vojska Crne Gore bila odličan domaćin, pružajući svu neophodnu logističku podršku za njegovu realizaciju.

Zanima vas i ovo?