Aktuelno - Regija

Parlament Crne Gore usvojio Rezoluciju o podršci učlanjenju u NATO

Skupštine Crne Gore usvojili je u petak Rezoluciju o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO.
Tom rezolucijom će se, kako je ocijenjeno, potvrditi opredjeljenje da ta država postane dio euroatlantske zajednice.

Za rezoluciju je glasalo 48 poslanika, a 26 je bilo protiv. Uzdržanih nije bilo.

Rezoluciju su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista, Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih stranaka.

U Prijedlogu usvojene rezolucije navodeno je da je Crna Gora tokom deset godina od obnove nezavisnosti pokazala jasnu viziju i istrajnost u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih prioriteta – članstva u NATO-u i Evropskoj uniji.

“Uvjereni u rezultate koje je postigla i reforme koje je sprovela u cilju postizanja dugoročne bezbjednosti i stabilnosti, unapređenja vladavine prava, snaženja demokratskog i ekonomskog ambijenta, još jednom iskazujemo čvrsto opredjeljenje da Crna Gora postane dio evropske i evroatlantske zajednice”, piše u dokumentu.

Članstvo u NATO-u je strateški cilj Crne Gore koji garantuje stabilnost i bezbjednost zemlje, očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, navodi se u Rezoluciji.

Navodi se da će punopravnim članstvom u NATO Crna Gora i njene institucije biti dodatno osnažene u suočavanju sa regionalnim i globalnim bezbjednosnim izazovima, uključujući prijetnje kao što su sajber kriminal, migraciona kretanja, vjerski i nacionalni ekstremizam, terorizam, organizovani kriminal i korupcija.

„Punopravnim članstvom u NATO, Crna Gora će potvrditi posvećenost dostizanju trajne stabilnosti regiona i Evrope, a mogućnošću ravnopravnog učešća u procesu donošenja odluka Alijanse, osnažiće se njen politički ugled i uticaj, jer članstvo podrazumijeva uključivanje u aktivnosti NATO, kao i redovno učešće u radu njegovih tijela i odbora“, stoji u dokumentu.

To će, navodi se, biti ohrabrenje i podsticaj ostalim državama koje žele postati članice Alijanse. „Članstvo u NATO ne može biti prepreka za nastavak dobrih bilateralnih odnosa kako sa državama u regionu, tako i sa ostalim tradicionalnim međunarodnim partnerima“.

Zanima vas i ovo?