Aktuelno - Regija

Svjedok odbrane Ratka Mladića napustio Haag prije kraja svjedočenja

 

Ruski oficir Andrej Demurenko nije se pojavio u sudnici Haškog tribunala gdje je trebalo da okonča iskaz u korist odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, piše BIRN BiH.

Predsjedavajući sudija Alphons Orie je rekao da je Raspravno vijeće obaviješteno da je Demurenko u četvrtak “nešto poslije ponoći“ napustio Holandiju.

Sudija Orie nije saopštio druge detalje, ali je pozvao Mladićeve branioce i tužioce da do ponedjeljka pisanim podnescima obavijeste Vijeće o svojim saznanjima i prijedlozima za novonastalu situaciju.

Ruski pukovnik Demurenko svjedočio je, tokom ove nedjelje, o drugoj eksploziji na pijaci Markale u kojoj su, 28. avgusta 1995. godine, poginule 43 osobe, a ranjeno je 75 građana Sarajeva. 

Prema optužnici, koja Mladića tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem, minobacačku granatu na Markale ispalila je Vojska Republike Srpske (VRS).

Podsjetimo, Demurenko, koji je tada bio načelnik štaba UNPROFOR u sektoru Sarajevo, posvjedočio je da je istragom na terenu utvrdio da granata nije mogla biti ispaljena sa srpskih položaja u pravcu doleta projektila koji su prethodno odredili francuski “plavi šljemovi“.

Tužioci su, u unakrsnom ispitivanju ove sedmice, pobijali tu Demurenkovu tvrdnju, navodeći da on nije u obzir uzeo sve moguće srpske artiljerijske položaje i da je pogrešno tumačio nalaze istrage francuskog UNPROFOR-a.

Demurenko je, međutim, ostao pri iskazu. Tokom jučerašnjeg svjedočenja, on se požalio da tužioci pravničkom vještinom i začkoljicama nastoje da zamagle suštinu njegovog iskaza.

Zastupnik optužbe danas je trebalo da okonča unakrsno ispitivanje Demurenka, ali se on nije pojavio u sudnici, što je bilo iznenađenje za sve strane u postupku.

Iako je sudija Orei, na kratkom zasjedanju u četvrtak, nagovijestio da bi Demurenko mogao biti posljednji svjedok Mladićeve odbrane, branilac Dragan Ivetić ostavio je otvorenom mogućnost da će odbrana pozvati još nekoliko svjedoka, u zavisnosti od toga kakve će odluke Raspravno vijeće donijeti o nekim podnescima generalovog pravnog tima.

Ukoliko novih svjedoka ne bude, postupak izvođenja dokaza odbrane mogao bi, kako je nagovijestio sudija Orie, uskoro biti proglašen okončanim.

Do kraja suđenja Mladiću ostalo bi, zatim, da tužioci i branioci ulože završne podneske i održe završne riječi. 

Predsjedavajući sudija najavio je da će rok za podnošenje završnih podnesaka obe strane u procesu vjerovatno biti 1. septembar.

Tužilac Alan Tieger izložio je, na kraju zasjedanja, zajednički prijedlog optužbe i odbrane da završne riječi budu održane od 10. oktobra. Svaka strana imala bi, po tom prijedlogu, 10 sati ili tri radna dana da sudijama iznese svoje završne argumente, a potom i po dan i po za odgovor na tvrdnje suprotne strane.

Odluku o tom prijedlogu u dogledno vrijeme donijet će Raspravno vijeće. Zasjedanja u procesu protiv generala Mladića, kako je rekao sudija Orie, u međuvremenu neće biti.

Agencija "Sense" prenosi da ja tokom suđenja, pred sam kraj sjednice, Demurenko zatražio dopuštenje sudija da mu, po okončanju iskaza, dozvole da “stisne ruku” Ratku Mladiću pošto “zna da više neće imati prilike da se s njim sretne”. Sudije su odbacile tu svjedokovu molbu, uz napomenu da u sudnici nije dopušten bilo kakav kontakt između svjedoka i optuženog.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmjere genocida i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

- See more at: http://www.justice-report.com/bh/sadr%C5%BEaj-%C4%8Dlanci/demurenko-iznenada-napustio-haag-prije-kraja-svjedo%C4%8Denja#sthash.jGu231t4.dpuf

Zanima vas i ovo?