Lifestyle - Zdravlje

Prije šest hiljada godina operisane ljudske lobanje

Njemački arheološki institut (DAI) objavio je otkriće 13 lobanja starih oko 6000 godina na kojima se vide tragovi operativnih zahvata, nakon kojih su pacijenti preživjeli. 

Lobanje su u južnoj Rusiji pronašli arheolozi njemačko-ruskog istraživačkog tima. Lobanje su pripadale podjednako muškim i ženskim osobama, i to u dobi, procjenjuje se, između 10 i 60 godina starosti.

Svima su rupe koje su ostale uočene na gornjoj strani lubanja, malo straga, a kako rubovi nisu ostali oštri nego zaobljeni, jasno je da se na rubovima kost regenerirala, što može značiti samo to da su te osobe živjele još relativno dugo nakon operacija. Riječ je o tipičnoj trepanaciji.

O razlozima tih operacija naučnici se još spore. Očito nije bila riječ o obrađivanju ozljeda nastalih nakon loma lobanje ili ozljede mozga, jer bi se inače tragovi pukotina na lobanji najvjerojatnije vidjeli i izvan rupe. 

Znanstvenici ne isključuju mogućnost da je riječ o operaciji uslijed epilepsije ili migrena, kao ni da je riječ o ritualnim zahvatima.

Pronađene lubanje iz bronzanog doba analizirane su mikropskopski i pomoću kompjuterske tomografije, navodi American Journal of Physical Anthropology. 

Do sada najstarije lobanje s tragovima nevjerojatnih, izrazito riskantnih operativnih zahvata na pacijentima koji su preživjeli, potječu još iz 8. ili 9. milenija prije nove ere.

Osim toga, arheolozi su takve lobanje iz različitih razdoblja prethistorije pronalazili na nekoliko mjesta diljem Europe.

Zanima vas i ovo?