Scitech - Automoto

Auto-moto savez Njemačke (ADAC) upozorava: Prevaranti na putevima Srbije

Najveći evropski automobilski klub – Auto-moto savez Njemačke (ADAC) koji broji gotovo 20 miliona članova, upozorio je sve članove na svojoj zvaničnoj stranici da ih kroz Srbiju vrebaju lažne šlep-službe koje se predstavljaju kao njihovi partneri!

Zbog toga ADAC u preporučuje izbjegavanje Koridora 10, što je nedopustivo!

Vozila prevaranata su uglavnom žuta i imaju ispisan ADAC-logo.Zbog toga prevara nije uočljiva. Međutim, vozači bi trebalo da budu obazrivi, ako pomoć u inostranstvu ponudi prevarant sa ADAC-vozilom, a ne stigne od strane ugovornog partnerom. Jedini zvanični partner ADAC-a u Srbiji je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

“Savetujemo da u slučaju nezgode prvo kontaktirate broj broj +49 89 22 22 22 za pomoć u inostranstvu. Nadležna stanica za hitne pozive u inostranstvu angažovaće tada lokalnog partnera ili šlep-službu. Vozač šlep-službe koji je dobio nalog uvek ima proverene podatke i članski broj vozača koji traži pomoć i na taj način se identifikuje kao vršilac usluge ADAC-a”, upozorio je Auto-moto savez Njemačke.

Vozači bi posebno trebalo da budu oprezni ako se neposredno poslije nezgode zaustavi šlep-vozilo i ponudi pomoć. U takvom slučaju preporuka je da se nastala šteta/kvar prvo prijavi stanici za pomoć u inostranstvu i da se sačekaju dalje instrukcije. Ukoliko nije moguće ostvariti telefonsku vezu sa ADAC-om putem mobilnog telefona preporuka je da svoje vozilo zaključate i da se udaljite od njega nekoliko metara.

Prevaratni u svoja vozila za šlepovanje često ugrađuju elektronske ometače, koji prekidaju telefonsku mrežu, navedeno je u saopštenju ADAC-a.

AMSS kontinuirano upozorava na ovaj problem. U cilju zaštite, ne samo članova već i osgtalih motorizovanih građana iz Srbije i inostranstva, Auto-moto savez Srbije čini veliki napor da suzbije pojavu lažnog predstavljanja pojedinaca koji nude usluge pomoći na putu.

Obmanjujući građane partnerskim logotipima, pa i logotipima AMSS, koje nezakonito postavljaju na svoja vozila, nezakonito su prouzrokovali brojne probleme. Preporuka ADAC-a za obilaženje Srbije, mogla bi da izazove gubitke od nekoliko stotina miliona evra, koje država naplaćuje za akcize za gorivo, putarinu kroz Srbiju i ostale troškove.

AMSS sprovodi mjere za uklanjanja lažnih šlep-službi sa puteva Srbije uz podršku pravosudnih organa, kako bi na pravi način zaštitio sve one koji se nađu u situaciji da im je potrebna pomoć.

S toga se pozivaju nadlježni organi, a prvenstveno MUP, JP “Putevi Srbije” i Poreska uprava da se uključe u ovaj problem kako bi spriječili prevaranate na glavnim putevima Srbije.

Upozorenje koje je ADAC postavio na svojoj zvaničnoj stranici možete pogledati na linku: https://www.adac.de/…/ad…/motorwelt/pannenhilfe_betrug.aspx…

Zanima vas i ovo?