Mahala - Kolumne

Detujizacija i tujofobija Novog Pazara

Ne znate šta (vam) je - tuje!

Ovih dana neko reče ili napisa da Pazarce, svih ubjeđenja, nacija i vjera, poodavno ništa tako nije ujedinilo kao želja da opet gledaju s(a) Bedema, i to da se omogući do kraja ovog mjeseca ramazana (05.07.2016.).

Kao odgovor na građansku inicijativu „Pogledajmo sa Bedema“, da se sjeverna strana gradske tvrđave „Bedem“, gdje je bio ugostiteljski objekat, taj prostor očisti od korova i smeća, te građanima omogući slobodan pristup i boravak na tvrđavi, novi gradski oci su odmah podržali građane.

Očistili su čak i koprive, a jedina prepreka za „pogled s bedema“, rekoše opštinari, su tuje koje se po njihovom mogu ukloniti krajem mjeseca septembra- obrazloženje je da je tada vrijeme za presađivanje.

Rukovodilac sektora zelenilo JP “Gradska čistoća” Jasmim Ahmetović kazao je da je „po naredbi gradonačelnika Gradska čistoća pokrenula akciju i očistila gradski bedem. Sva raspoloživa radna snaga je bila aktivna. Otklonili su pet traktora  smeća, ambrozije, šiblja tako da je bedem od danas i u funkciji.”

Po procjeni „lokalnih eksperata“ za hortikulturu građane od pogleda s bedema sada samo dijele lanac i katanac na improvizovanoj kapiji bedema, tuje i jedno tri mjeseca do njihovog uklanjanja.

U međuvremenu, za "medije" kojima lokalna vlast nešto znači javio se zakupac sjevernog dela Bedema Rifat Nezirović koji je doslovce rekao da se "trenutno radi na velikom projektu koji on sprovodi zajedno sa lokalnom samoupravom Novog Pazara, kojim će Novopazarska tvrđava dobiti sasvim novi izgled".

“Građani neće moći da veruju kako će taj deo Bedema izgledati za nekoliko meseci”, kazao je Nezirović  naglasivši da projekat radi sa Republičim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

U tišini nije ostao ni direktor JKP “Gradska čistoća” Hivzo Škrijelj rekavši da je taj dio bedema izdat u zakup i to je kao privatan posjed.

S druge strane gradski oci su podržavajući aktuelnu građansku inicijativu Novopazaraca, doduše njenu realizaciju od kraja septembra, uz pasku „ako smete“, građanima predložili da krenu u inicjativu da očiste gradski trg od „rugobe“.

Građani, naravno, to nisu razumjeli kao klasični spin ili pokušaj da se toliko energija preuzmjeri na drugu stranu. Ne čuju na te pozive jer prvo žele „slobodan pogled“.

Očigledno i da se nisu razumjeli pa je došlo „mimiolaženja u prevodu“, a u međuvremenu neko je objavio slike bedema u čijem podnožju se vidi „patka“ i, sa sve trećim spratom, tujama ograđenu zgradu opštine.

Za mlade Novog Pazara, studente, akademce i ostale građane priča o tujama, čiji je oficijalni zaštitnik postala novopazarska gradska uprava,  je inspirativna. Čak je došlo do pojave novih termina u Pazarskom r(ječniku), poput riječi „detujizacija“ ili „tujofobija“. Javio se i veliki broj poznavalaca, ljubitelja i analitičara tuja. Doduše ima i radikalnih prijedloga poput organizovanog čupanja tuja s fantomkama ili upotrebe savremenih trimer mašina, sve dok ne progledamo.  Za "tuje" se u ovom gradu već govori da su agresivne i drske biljke.

Građani ovako vide "razvoj odnosa između pogleda i tuja":

A. Numanovic Ramović: "Svest je sila koja odlučuje...a probudjena je!!!-POGLED prijatelju!!!
N.Drasković: "Pogleeeed. . . :)"
Dž.Ćeranic Detanac: "Pogled za široke vidike! Vreme je da ne idemo dalje širom zatvorenih očiju!
B. Sebečevac: "Joj što nam nabi tujofobiju, ja sad dje ih vidim dodje mi da ih čupam" 
J. Danilović: "Luković Vreme je da pRogledamo :D"
R. Prtinac: "Bedem, Crveni krst, centrala. Svetosavska 2 ulica mog detinjstva. Huk centrale ne mogu da mi vrate, Crveni krst takodje...ostao je još bedem. Amaan pazarci gde ste!!!"
B. Spasović: "Saterani smo u ćošak..."
A. Maksimovic Progled...POGLED"

 

Pokretaču inicijative profesoru na DU Senadu Ganiću svakodnevno stižu poruke podrške prijatelja, čak iz Tutina i države Ecuador.

Tuje su na obodu bedema posađene prije desetak godina, za vrijeme one vlasti, a nijesu dirane ni proteklih osam i više godina za vrijeme ove vlasti.

U svakom slučaju u „tijesnoj čaršiji“ je aktuelna „detujizacija“ i „tujofobija“.

Šta je? Tuje, neću kafić, hoću naš bedem!

 

 

Zanima vas i ovo?