Aktuelno - Svijet

Postignut dogovor između Turske i Izraela


Pregovori delegacija o normalizaciji diplomatskih odnosa između Republike Turske i Izraela okončani su jučer postizanjem dogovora u Rimu, a dogovor ne sadrži nikakvu odrednicu vezanu za palestinski pokret Hamas, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani visoki diplomatski zvaničnik Turske je za AA kazao kako je Izrael još u martu 2013. godine prihvatio prvi turski zahtjev i napravo presedan i prvi put u historiji zvanično uputio izvinjenje nekoj državi.

Isti izvor je kazao kako je izraelska delegacija u posljednjim pregovorima prihvatila da ispuni još dva zahtjeva zvanične Ankare. Naime, Izrael je prihvatio da plati odštetu porodicama stradalih u napadu na humanitarni brod Mavi Marmara, a prihvatio je učešće Turske u humanitarnim akcijama u Gazi.

Shodno dogovoru delegacija dvije zemlje, Turska će moći u Pojas Gaze uvoziti humanitarnu pomoć, robe za civilne svrhe, moći će realizirati infrastrukturne projekte za stanovništvo Gaze u okviru kojih je u planu izgradnja stambenih jedinica i u najkraćem roku otvaranje bolnice „Tursko-palestinskog prijateljstva“ čiji kapacitet će biti 200 kreveta.

Postignuti dogovor između Izraela i Turske će omogućiti rješavanje glavnih problema Palestinaca u Gazi, a to su nedostatak električne energije i vode.

Turski premijer Binali Yildirim danać će u obraćanju javnosti govoriti o rezultatima pregovora sa Izraelom.

- Izrael se složio da plati 20 miliona odštete, ali nije pristao na deblokadu Gaze -

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je danas potvrdio u Rimu sporazum s Turskom o normalizaciji odnosa dvije zemlje nakon šest godina  krize , rekavši da će ekonomija Izraela od toga posebno profitirati.

“Vjerujem da je ovo važan korak normalizacije naših odnosa”, rekao je Benjamin Netanyahu novinarima u Rimu nakon sastanka s američkim generalnim sekretarom Johnom Kerryjem. Ovaj sporazum će imati “ogromnu korist za izraelsku ekonomiju”, naveo je AFP, prenosi BHRT.

Turska i izraelska strana rekle su da je postignut dogovor kako bi se normalizirali odnosi i okončala duga kriza otvorena napadom 2010. godine  na turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu. U tom napadu je izraelska strana  ubila deset turskih propalestinskih aktivista.

Izrael, koji je već ponudio izvinjenje za napad na brod s pomoći za Gazu, što je bio jedan od tri uslova Ankare za sklapanje sporazuma, složio se da plati 20 miliona američkih dolara ozlijeđenima i porodicama žrtava, rekli su izraelski dužnosnici.

Viši turski dužnosnik dogovor je nazvao “diplomatskom pobjedom” za Tursku  čiji su uslovi prihvaćeni, premda se Izrael nije složio da ukine blokadu za Gazu, što je bio jedan od uslova za sporazum.

Zanima vas i ovo?