Aktuelno - Regija

Rezultati Popisa stanovništva u BiH 2013. u četvrtak

Ministar za civilne poslove BiH Adil Osmanović izjavio je za BHRT da će rezultati popisa stanovništva obavljenog 2013. godine biti prezentirani 30. juna.

Ministar je ocijenio potpuno nezakonitim povlačenje članova Centralnog popisnog biroa BiH iz RS.

Predstavnici RS povukli su se iz rada Centralnog popisnog biroa BiH, nakon što je prošao rok koji je zaključcima Narodne skupštine ovog entiteta ostavljen direktoru državne Agencije za statistiku Velimiru Jukiću da povuče odluku o objavi jedinstvenog programa za obradu podataka.

Potvrdila je to Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku RS koja je za banjalučku Alternativnu televiziju izjavila da entitetski zavod očekuje da Vlada i Narodna skupština usvoje zakon na osnovu kojeg će biti moguće objaviti podatke o popisu za teritoriju RS.

Spor oko objave rezultata popisa stanovništva provedenog 2013. godine nastao je oko pitanja da li 196 hiljada građana koji trenutno žive u inostranstvu treba da budu upisani kao rezidentni ili nerezidentni stanovnici naše zemlje.

Popis stanovništva u BiH proveden je od 1. do 15 oktobra 2013. godine.

Prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. su objavljeni 5. novembra 2013. godine od Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Prema njima, 3.791.662 osobe su popisane, 2.371.603 osobe u FBiH, 1.326.991 u Republici Srpskoj i u Distriktu Brčko 93.028 osoba.

Rezultati po općinama i naseljenim mjestima objavljeni su 6. decembra 2013. i u njima su izneseni podaci o broju stanovnika po naseljenim mjestima, broju domaćinstava i broju popisanih stanova u svim općinama Bosne i Hercegovine.

Preliminarni rezultati popisa podložni su promjenama tokom statističke obrade podataka. Krajnji rok za objavu konačnih rezultata Popisa stanovništva 2013. je 1. juli ove godine.

Zanima vas i ovo?