Mahala - Zanimljivosti

TUTIN ŽELI BIOSKOP

Mladi Tutinci i Tutinke su putem hashtaga #tutinzelibioskop pokrenuli građansku kampanju sa zahtjevom da u njihovom gradu ponovo radi bioskop.. Inicijativa je za kratko vrijeme dobila podršku jer su samo tijekom prošle večeri na desetine korisnika FB naloga iz Tutina podijelili status u kojem su podržali ponovno otvaranje bioskopa u Tutinu. Kampanju su podržale i nevladine organizacije „Misli sandžačke omladine“ i „Tutinska inicijativa mladih“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Direktor Doma kulture u Tutinu, Rifat Ramović je u izjavi za portal bedem.rs ocijenio da nema ništa protiv inicijative, te da je i podržava. "Osnovni problem je u nepostojanju publike odnosno u kasnijoj održivosti rada bioskopa", rekao je Ramović.

Dugogodišnji direktor tutinskog Doma kulture naglasio je da je još od 2012. godine tutinski bioskop opremljen digitalnom opremom, te da je osposobljen za projekcije filmova u digitalnom formatu. Ramović smatra da je održivo rješenje eventualnog rada tutinskog bioskopa u projektu organizovanih odlaska u bioskop, prije svega djece školskog uzrasta, kako osnovaca tako i srednjoškolaca.

Bioskop u Tutinu je počeo sa radom polovinom 20. vijeka i nekoliko decenija je bio i jedna od glavnih atrakcija u ovoj sandžačkoj opštini. Sa širenjem krize rada bioskopa devedesetih i kasnije u cijeloj državi, polahko se i umanjuje broj projekcija u tutinskom bioskopu. Vrijeme interneta i dostupnosti velikog broja filmova putem youtube-a i sličnih kanala, dovelo je i do gašenja projektora u gradu na Vidrenjaku. 

Kampanja mladih Tutinaca pojavila se nakon pokrenute inicijative „Pogledajmo sa bedema“ u kojoj Novopazarci od gradske uprave traže da Bedem bude vraćen građanima, da se omogući slobodan pristup i boravak te uklone tuje koje zaklanjaju pogled prema gradu. 

Zanima vas i ovo?