Aktuelno - Svijet

Teroristički napad u Istanbulu: Stradalo 28 osoba, 60 ranjeno

Guverner Istanbula Vasip Sahin izjavio je da je u večerašnjem terorističkom napadu na  Međunarodnom aerodromu Ataturk u Istanbulu poginulo 28 osoba, a ranjeno blizu 60.

On je istakao da su napad izvele tri samoubice na samom ulazu u terminal za međunarodne letove. 

"Prema prvim informacijama, 28 osoba je poginulo, dok je blizu 60 ranjenih koji su prebačeni u bolnice. Ranjenima se pruža pomoć u bolnicama. Radi se ubrzano na tome da se ulazi i izlazi na aeodromu normaliziraju te da se u najkraćem roku počne s redovnim letovima", rekao je Sahin, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema nezvaničnim informacijama među poginulima su 27 turskih i jedan ruski državljanin, a broj povijređenih se popeo na 101 osobu (78 Turaka i 23 strana državljana).

Na istanbulskom aerodromu Ataturk, najvećem u Turskoj, večeras je odjeknula eksplozija, a na mjesto događaja upućene su policijske i ekipe hitne medicinske pomoći. 

Policijski helikopteri također nadlijeću prostor iznad aerodroma u Istanbulu gdje se desio napad.

Na društvenim mrežama pojavio se veliki broj slika i video zapisa koje prikazuju stravične slike sa mjesta napada.

Emitovan je i video snimak na kojem se vidi kako turski policajac upucava jednog od terorista u trenutku napada. Ranjeni samoubica, kako se vidi na snimku, nakon nekoliko trenutaka, na ulazi u terminal za međunarodne letove uspjeva da aktivira eksploziv.

https://twitter.com/JeansBiri/status/747907683735511040

Poznati truski novinar Fatih Altayli je na svom twitter nalogu napisao da su dvojica, od četvorice samoubica, uspjele da aktiviraju eksploziju, jednog je likvidirao policajac, a četvrti nije pronađen.  

- Erdogan:  Cilj napada je da se u svijet pošalje materijal za propagandu protiv Turske -

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je nakon susreta u predsjedničkoj palati u Ankari s turskim zvaničnicima izjavio da ovaj napad ima za cilj u svijet odaslati materijal za propagandu protiv Turske.

"To je jasno, a do tog cilja teroristi idu preko krvi i boli nedužnih civila", rekao je Erdogan, prenijela je AA.

Teroristički napad na istanbulskom aerodromu osudio je veliki broj evropskih zvaničnika.

Nakon terorističkog napada na aerodromu Ataturk su obustavljeni svi letovi.

Zanima vas i ovo?