Aktuelno - Svijet

Porastao broj žrtava u Istanbulu: Živote izgubilo 36, a ranjeno je 147 ljudi

U terorističkom napadu, sinoć na istanbulskom Međunarodnom aerodromu Ataturk, porastao je broj poginulih i povrijeđenih. Kako je izjavio premijer Turske Binali Yildirim, prema posljednjim podacima, živote je izgubilo 36, a ranjeno je 147 ljudi, većinom državljana Turske.

Napad se desio na ulazu za međunarodne letove u 21.22 sata, po lokalnom vremenu.  Eksplozije su se dogodile na terminalima dolasci i odlasci na međunarodnim letovima, kao i parkingu, prenijeli su turski mediji.

Prema tim navodima prvi samoubica se raznio na terminalu dolasci, a zatim su na gornjem spratu dvojica terorista ušla i otvorila vatru iz automatskog oružja. Policija je uzvratila na vatru i ranila jednog samoubicu koji s,e nakon pad,a za nekoliko trenutaka raznio.

Terorista koji je sa oružjem uspio da uđe na donji sprat aerodroma se takođe raznio.

Nakon eksplozije na mjesto napada pristigle su specijalne policijske snage i veliki broj ambulantnih kola.


Prema prvim procjenama napad su izvršili pripadnici ISIL-a.

- Aerodrom Ataturk više od pet sati bio zatvoren za letove -

Nakon napada, svi putnici koji su bili na izlazu iz aviona su prebačeni na zajednički terminal, i po njihovom izlasku aerodrom je bio zatvoren za letove.

Prethodno je saopšteno da će aerodrom biti zatvoren za letove svo do 20.00, sati ali je premijer Yildirim saopštio da je ipak od 03.00 sata aerodrom biti otvoren za letove.

Jedan od očevidaca je ispričao da je do ekplozije došlo iznenada, kada je bio na parkingu.
"Svi su nekuda trčali, odjednom su ušli specijalci i položili nas na zemlju, a zatim su nas izbacili napolje. Eksplozija se čula napolju, a zatim smo čuli pucnjavu. Povrijeđeni su prebačeni u bolnice. Eksplozija je bila strašna", ispričao je on, prenio je list Milliyet.

Na prijedlog Vlade Visoki savjet za Radio i TV je privremeno zabranio emitovanje medijskh sadržaja sa mjesta napada.

 

 

Zanima vas i ovo?