Aktuelno - Svijet

Otvoren most "Osmangazi", turski "Golden Gate"

Na istočnom kraju Mramornog mora između mjesta Yalova i Gebze, u četvrtak je svečano otvoren viseći zaljevski most "Osmangazi".

Most je mega projekat i dio je autoceste dužine 433 kilometra, koja će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir.

Most Osmangazi, koji se još naziva i "Zaljevskom ogrlicom", dio je autoceste koja je najveći cestovni infrastrukturni projekat u turskoj historiji. 

Cesta će trenutnu vožnju od Istanbula do Izmira, koja traje 9,5 sati, smanjiti na svega 3,5 sata. Također, zahvaljujući mostu, vožnja između tačaka koje spaja, koja je trajala dva sata, sad će trajati svega četiri minute. 

Viseći most između gradova Gebze i Yalova ima srednji raspon od 1.550 metara, visina nosivih stubova mu je 252 metra, a ukupna dužina mosta je 2.682 metra, što ga čini četvrtim najdužim mostom te vrste na svijetu.

Gradnja mosta, čiji je kamen temeljac postavljen 30. marta 2013. godine, trajala je 39 mjeseci. Ova građevina mnoge će podsjetiti na most "Golden Gate", jedan od simbola San Francisca. 

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, premijer Binali Yildirim, ministar prometa, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan, premijer Albanije Edi Rama i brojni gosti.

Autocesta dužine 433 kilometra, koja će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir je najveći cestovni infrastrukturni projekat u turskoj historiji. 

Projekat će biti dovršen do 2018. godine. Počinjaće u gradu Gebze, na sjevernom dijelu zaljeva Izmit, a dijelom će spajati crnomorsku sa egejskom obalom.

Turska je u posljednjem periodu ostvarila značajne infrastrukturne projekte, među kojima su svakako i treći most preko Bosfora u Istanbulu, gradnja trećeg istanbulskog aerodroma koji će koštati 10,25 milijardi eura, a koji će ujedno biti najveći na svijetu.

Zanima vas i ovo?