Mahala - Zanimljivosti

Hižaslav šerif mubarek olsun: Bivši reis Cerić izmislio novu riječ za bajram

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić uputio je bajramsku čestitku muslimanima u našoj zemlji i izmislio novu riječ za bajram. Cerić je odlučio naći moguću adekvatnu bosansku riječ za bajram i, kako tvrdi, našao je: Hižaslav.

Cerić je u saopćenju za javnost napisao kako je riječ bajram adaptirana za turski jezik sa perzijskog jezika kao “bayram”, a što doslovno znači svečanost, kako vjerska tako i svjetovna.

Također, podsjetio je i da Arapi za bajram u prijevodu kažu “povratak” ili “vraćanje” na proživljenu radost i sreću (‘Īd).

"Tragom ove dvije riječi na perzijskom i arapskom, odlučio sam naći moguću adekvatnu bosansku riječ za bajram. I našao sam je: Hižaslav”, napisao je Cerić.

Svoj prijedlog je objasnio riječima da na starobosanskom “hiža” znači “kuća”, a “slav” je skraćenica od glagola “slaviti” ili “proslavljati”.

"Najveća čežnja svakog Bošnjaka je da se vrati svojoj hiži, da se vrati svome domu, da se vrati svome bosanskom korijenu, da se vrati svojoj radosti i sreći, da se vrati svojim oduzetim pravima na zemlju i državu. ’Īd, znači vječiti povratak sreći, pa je tako i za Bošnjaka vječiti povratak hiži veliko slavlje, to jeste bajram, pa je tako Hižaslav, kao bosanska riječ, najbliža značenju riječi bajram kod Turaka i ’Īd kod Arapa", stoji u saopćenju Cerića.

On je kazao i da mu ne trebaju zamjeriti ni Turci, ni Arapi, ni Perzijanci, ali da bosanski jezik ako nije u nečemu bolji, nije ni u čemu gori od turskog, arapskog i perzijskog jezika. Cerić u saopćenju dalje navodi da je veliki bošnjački hroničar Mula Mustafa Bašeskija podsjetio da u bosanskom jeziku ima pojmova koji se mogu kazati sa više različitih glagola nego što to ima u arapskom, turskom i perzijskom.

"Nije grijeh da se manji po broju natječe sa većim od sebe u dobru. Ako je Mula Mustafa Bašeskija imao razlog za to u svoje vrijeme, imamo i mi razlog u našem vremenu da kažemo da i mi imamo bosansku riječ za bajram: Hižaslav. Zar ne zvuči lijepo: Neka ti je blagoslovljen Hižaslav. A može i Hižaslav šerif mubarek olsun. Jezik se lako privikne da izgovara i uho se brzo navikne da sluša ono što je srcu drago", ističe Cerić.

Zaključio je da Bošnjacima nema ništa draže od želje da se vrate svojoj bosanskoj duši, svojoj bosanskoj hiži, svom bosanskom Hižaslavu, svom bosanskom bajramu.

Zanima vas i ovo?