Aktuelno - Regija

Danas kreće “Marš mira Nezuk-Potočari 2016"

Učesnici tradicionalnog “Marša mira Nezuk-Potočari 2016”, krenut će danas na trodnevni “Put spasa”, dug 100 kilometara, koji su prelazili Srebreničani u ljeto 1995. godine tražeći spas na slobodnoj teritoriji.

Predsjednik Pododbora “Marša” Munir Habibović kazao je da je do sada prijavljeno više od 3.500 učesnika, ali da očekuje da će taj broj biti duplo veći, jer su ostavili mogućnost učesnicima da se prijave na dan polaska.

“Marš mira 2016” i ove godine je, pored čina ukopa žrtava, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima “zaštićene zone Srebrenica”.

Učesnicima”Marša mira” će se ispred ulaza u Memorijalni centar u Potočarima pridružiti i 250 učesnika biciklističkog maratona “Bihać – Potočari 2016”, 23 učesnika “Supermaratona Bihać – Potočari 2016”, 500 motorista iz Sarajeva, pet ultramaratonaca iz Vukovara, učesnici Marša mira Žepa – Potočari, 20 trkača i Goražda, te mnogi drugi.

Program “Marša mira” počela je sinoćnjim otvaranjem izložbe fotografija nastalih prilikom proboja iz obruča, jula 1995. godine, održavanjem okruglog stola te vjerskim programom, dok će kolona iz Nezuka prema Potočarima krenuti danas u jutarnjim satima.

foto: Larisa Mihić/fb Marš mira

Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

- Najmlađa žrtva imala 14, a nastarija 77 godina -

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika.

Najmlađa žrtva je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, na području Zvornika, a biće ukopan zajedno sa svojim amidžom Avdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao šesnaest godina kada je ubijen.

Najstarija žrtva je Mustafa (Hajro) Hadžović. Rođen je 1918. godine, a njegovi posmrti ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava genocida.

Zanima vas i ovo?