Aktuelno - Regija

Žene u crnom: Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici!

Žene u crnom, NVO iz Beograda, danas je u obraćanju javnosti istakla da je genocid u Srebrenici najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. 

Žene u crnom (ŽUC) povodom 21. godine od genocida u Srebrenici podsjećaju da je režim S. Miloševića saučesnik genocida pružanjem ogromne političke, vojne, logističko-finansijske pomoći Vojsci  Republike Srpske. 

Žene u crnom ovom prilikom predočavaju da je država Srbija prva i do sada jedina država na svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde (2007.) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. 

Takođe se navodi da je u Haškom tribunalu van razumne sumnje dokazana individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su djelovale u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta Velike Srbije, a genocid u Srebrenici je dio tog projekta. 

"Državni vrh Srbije, zajedno sa zvaničnicima Republike Srpske, a uz pomoć Rusije, sprečio je juna 2015. godine donošenje Rezolucije o Srebrenici u UN. Paranoičan strah i pomahnitale reakcije čak i od reči genocid prisutne u javnosti Srbije, potvrđuju da, nažalost, opstaje ideologija koja je omogućila genocid; opravdavanje zločina i slavljenje zločinaca kao heroja vodi ovo društvo u još dublji moralni sunovrat", ukazuju Žene u crnom.

Ova i srodne organizacije više od decenije traže da se prizna genocid, 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i da se negiranje genocida kvalifikuje kao krivično djelo. 

"Ignorisanje naših zahteva potvrđuje nedostatak političke volje i moralnog kapaciteta sadašnjih vlasti, ali i sponu između ideologije zločina i sadašnjih vlasti Srbije, kontinuitet moralnih i kulturnih obrazaca sa režimom pod kojim je izvršen genocid, državno organizovani zločin", ocjenju Žene u crnom.
 
U okviru obilježavanja 21 godišnjice genocida u Srebrenici, Žene u crnom, uz podršku umetničkih kolektiva Multimedijalni centar Led art iz Novog Sada, Dah teatar iz Beograda, aktivistkinja i aktivista civilnog društva, organizuju:
10. jula 2016. od 19:30 do 20:30, na Trgu Republike u Beogradu scensku akciju „Srebrenica 8372“, koji se sastoji u instaliranju simboličkog/živog memorijala - nastavak izgradnje spomenika žrtvama srebreničkog genocida. To je čin nenasilne pobune protiv poricanja genocida u Srebrenici, kako na nivou države tako i društva, budući da su odbijeni svišegodišnji uporni zahtjevi da se odobri izgradnja trajnog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Beogradu. 

Ovim činom ŽUC nastavljaju zalaganje za to da Srebrenica postane ieo kolektivne memorije, čime bi se učinio značajan korak ka tome da Beograd i Srbija steknu status postgenocidnog grada i države. 

Iznošenje na javnu scenu cifre ubijenih – 8372 - u genocidu pokazuje razmere zločina i predstavlja uvažavanje sudski utvrđenih činjenica koje se u većinskoj javnosti Srbije uporno iskrivljuju/falsifikuju/umanjuju. 

To je, podvlače iz ove NVO,  istovremeno i poziv da se konačno prihvati činjenična istina, a prije svega da se poštuje dostojanstvo žrtava genocida. 

Aktivtkinje i aktivisti ŽUC će u okviru aktivnosti "Solidarnost i odgovornost" 11. jula iz Beograda i Srbije organizovati odlazak na dženazu/komemoraciju u Potočare-Srebrenica, gdje će, zajedno sa porodicama žrtava srebreničkog genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava. 

Genocid u Srebrenici se desio između 13. i 19. jula 1995. godine kada je Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića zauzela enklavu UN-a i ubila 8372 bošnjačkih muškaraca s područja Srebrenice.

Zanima vas i ovo?