Aktuelno - Regija

U Potočarima sve spremno za dženazu 124 žrtve

Posmrtni ostaci 124 žrtve ubijene u srebreničkom genocidu 1995. godine, identificirani su i spremni za kolektivnu dženazu  ponedjeljak, 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH, Lejla Čengić.

Još uvijek se traga za više od 1.000 žrtava genocida.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula u Potočarima je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, na području Zvornika, a bit će ukopan zajedno sa svojim amidžom Avdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao šesnaest godina kada je ubijen. Posmrtni ostaci maloljetnog Halila pronađeni su u masovnoj grobnici Ravnice, na području Bratunca, a posmrtni ostaci njegovog oca Avdurahmana u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Do sada su ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 432 maloljetne osobe i 21 žene, koje su žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine.

"Od 77 masovnih grobnica koliko je do sada pronađeno samo osam grobnica je primarnog karaktera, sve ostale su sekundarne u nekim slučajevima čak i tercijarne masovne grobnice. Jedan broj žrtava pronađen je i na površini terena na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice. Tamo gdje su ubijeni ostali su da leže dugi niz godina, što je također za posljedicu imalo nekompletnost tijela", kaže Čengić.

Srpske vojne i paravojne formacije pod komandom generala Ratka Mladića su nakon osvajanja zaštićene zone UN-a u periodu poslije 10. jula 1995. godine ubile najmanje 8.372 osobe, pretežno muškaraca od 12 do 77 godina.

Nakon masovnih ubistava strijeljanjem, ali i pojedinačnih i svirepo, klanjem, pucanjem u glavu i zatrpavanja živih u zemlju, veliki broj posmrtanih ostatka je organizirano izmješten na različite lokacije u Podrinju, na prostoru koje su kontrolisale srpske snage.

U Memorijalnom centru "Potočari" svake godine se organizuje dženaza/komemoracija za žrtve genocida.

- Za genocid u Srebrenici do sada osuđeno 38 pripadnika srpskih snaga na ukupno 637 godina zatvora -

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je masakr Srebrenici, svojim presudama, označio kao genocid.

Srbija do sada nije  donijela rezoluciju kojom se taj masakr označava kao genocid već je donijela rezoluciju kojom se osuđuje taj zločin kao i drugi zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije.

Srbija prva i do sada jedina država na svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde (2007.) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. 

U Haškom tribunalu je dokazana individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su djelovale u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta Velike Srbije, a genocid u Srebrenici je dio tog projekta. 

Državni vrh Srbije, zajedno sa zvaničnicima Republike Srpske, a uz pomoć Rusije, sprečio je juna 2015. godine donošenje Rezolucije o Srebrenici u UN. 

Sud BiH i Haški tribunal su za genocid i zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici osudili 38 osoba, na ukupno 637 godina zatvora i tri doživotne robije. U 11 godina rada, Sud BiH je za najveći zločin u Evropi počinjen nakon Drugog svjetskog rata osudio 24 osobe, na ukupno 448 godina zatvora.

 

Zanima vas i ovo?