Aktuelno - Regija

Danas se navršava 21. godišnjica od genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će, na 21. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, biti održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 Bošnjaka ubijenih u julu 1995. godine, prenosi BHRT koja već od 9.30 satu uživo emituje program iz Potočara.

Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana je četrnaestogodišnji Avdija Memić. Uz njega će biti pokopano još jedanaest dječaka, koji su 1995. godine bili mlađi od 18 godina. Najstarija žrtva je imala 77 godina.

Početak komemorativnog programa najavljen je za 11.00 sati.

Nakon obraćanja zvaničnika u komemorativnoj sali, delegacije će položiti vijence i odati počast ubijenim.

Potom će uslijediti vjerski dio i ukop posmrtnih ostataka 127 identifikovanih žrtava.

Na komemoraciji se očekuje više od dvadeset hiljada ljudi.

Organizatori očekuju uglavnom delegacije na ministarskom nivou, a kao posebno važan gost najavljen je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Potvrđeno je kako će u Srebrenicu danas doći Theodor Meron, dugogodišnji sudac i predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i aktuelni predsjednik Rezidentnog mehanizma Ujedinjenih naroda za međunarodne kaznene sudove.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, Ćamil Duraković, ranije je pozvao sve učesnike da daju doprinos da komemoracija protekne dostojanstveno i mirno.

Komemorativni skup će osiguravati Policija Republike Srpske uz podršku svih sigurnosnih struktura u Bosni i Hercegovini.

Na putevima u ovoj regiji na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih sredstava. Na putevima prema Srebrenici će biti na snazi poseban režim saobraćaja.

U Memorijalnom centru u Potočarima dosad je ukopano 6.377 žrtava. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima više od hiljadu ubijenih.

Genocid u Srebrenici smatra se najtežim ratnim zločinom počinjenim na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

- Odluka o Danu žalosti u BiH -

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku kojom se 11. juli - Dan sjećanja na genocid u Srebrenici proglašava Danom žalosti na teritoriji BiH.Vlada FBiH i Distrikt Brčko također su 11. juli proglasili Danom žalosti.

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovne na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.

Medijske kuće na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji BiH, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

I Vlada Federacije BiH i Distrikt Brčko su donijeli odluke o proglašenju 11. jula 2016. godine – Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine i Distriktu Brčko.

Zanima vas i ovo?