Aktuelno - Regija

Upecao zmiju od tri metra

U blizini Peći (Kosovo), na rječici Bindža, Senad Nurković je prošle sedmice pecajući ribu uhvatio zmiju dugačku najmanje tri metra.

Nakon što je  na društvenim mrežama objavio sliku zmije zakačenu na udici Senad je pokupio veliki broj komentara.

Zmija, najvjerovatnije ribarica ili bjelouška, kako se procjenjuje, bila je dugačka oko tri metra. Senad kaže da nije mjerio dužinu zmije, ali priznaje da u prirodi, na našem podnevlju, nije video višu zmiju.

"Bila je na drvetu, umalo sam je uhvatio rukom, zatim sam je zakačio udicom, slikao se i pustio je. Nisam se ranije sretao sa ovolikom zmijom", izjavio je Nurković za bedem.rs.

Inače stravstveni lovac i ribolovac i zaljubljenik u prirodu i životinje Senad dodaje da ga nije bilo strah ovolike zmije za koju se prvo pomisli da je anakonda ili čak "aždaha".

Sudeći prema izgledu radi se o jednoj vrsti vodene zmije.

Prema opisu u komentarima na sliku zmija sa slike je rječna zmija i neotrovna je. Može da bude “Ribarica”, nazvana tako jer se hrani pretežno manjim ribama, nazivana je još i potočara ili kockasta vodenjača zbog šara.  Ukoliko je u pitanju bjelouška opet je u pitanju neotrovna i bezopasna zmija, veličina tijela se kreće od 13 cm do 3,5 metra. Ovakve zmije mogu biti akvatične ili terestične, manje vrste se hrane beskičmenjacima dok veće vrste sisarima ili pticama.  Akvatične se pretežno hrane vodozemcima ili ribama.

Zmija te vrste i dužine se rijetko viđa u prirodi i očigledno da je ova koja se zakačila Senadu na udici, bila od rijetkih primjeraka.

- Vole ga životinje -

Senad je zaljubljenik u prirodu i porodičan čovjek, ima dvije kćerke i dva sina, i kako sam naglašava, pokušavajući da sakrije skromnost, ne želi puno da se ističe u javnost. On je javnosti postao zanimljiv ne samo po ovoj zmiji već i zbog svoje ljubavi prema prirodnim ljepotama i odnosa prema životinjama.

Njega podjednako, pored "aždaha", vole pčele, sove, ježevi, vučići, psi...Kao ribolovac majstor je za pastrmke.

Na fotografijama koje je objavio na društvenim mrežama može se vidjeti kako u rukama pored pasrmki, drži roj, i oko njega okupljenih hiljade pčela, kako se brine o ježevima, kako mu mala sova stoji na prstima ruke.

Posebno pažnju skreće fotografija na kojoj su "lovac i lane". Sada već srndać, lane koje je prošle godine bilo napušteno u divljini pokazuje povjerenje Senadu.

"Volim prirodu i životinje. Gaji ga jedan rođak, inače nikom neda da mu priđe, mene je lizao kao što se vidi. Zanimljivi spoj", komentariše Senad forografiju na kojoj se vidi bliskost sa lanetom.

Muzički umjetnik, lovac i ribolovac često boravi u prirodi i koristi svaki trenutak da uslika ljepote poput cvijeća i insekata.

Senad se već 15 godina profesionalno bavi muzikom. On je pjevač-solista u jednom bendu i poznat je, ne samo u svom rodnog gradu, nego širom regije. Često nastupa u dijaspori.

Senad je rodom od Nurkovića iz Rožaja, poznate i brojne sandžačke porodice, a rođen je u Peći gdje su njegovi stariji doselili još 1946. godine.

Zanima vas i ovo?