Scitech - Technomania

76 posto telefona u Evropi su Android

Najnoviji podaci ukazuju da je Android OS na 5 najvećih evropskih tržišta postigao najveći udeo do sada.

Podaci koje su objavili analitičari Kantar Worldpanel ComTecha, ukazuju da je Android OS u prošlom kvartalu na području EU5 ostvario udeo od 76,5 posto, odnosno rast od 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Oznaka EU5 odnosi se na 5 najvećih tržišta u Europi, odnosno na Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Španiju.

"Android je nastavio ostvarivati godišnji rast u mnogim regijama, pri čemu je najbolje rezultate zabeležio u Italiji, gdje je porastao za 10,2 %, te sada čini 80,9 posto svih prodaja pametnih telefona ostvarenih u zadnjem tromesečnom razdoblju. To ne znači da iOS pada na svim EU5 tržištima, jer je u Francuskoj i Velikoj Britaniji Appleov mobilni operativni sustav ostvario rast od21%, odnosno 36 posto", navodi Lauren Guenveur, direktorica  "Consumer Insight" firme Kantar Worldpanel ComTech.

Što se tiče pojedinačnih brandova, na EU5 tržištima Samsung se nalazi ispred Applea, a na trećem je mestu Huawei čiji telefoni čine 12.5% udela prodaje u poslednjem tromesečju.

U drugim delovima sveta najviše Android telefona prodaju Samsung i Huawei, a u SAD-u im je opasan konkurent postao LG koji čini 15,1% udela u prodaji uređaja na Googleovom OS-u.Što se tiče kineskog tržišta, u "urbanoj Kini" je 79,4 posto prodanih telefona u prošlom kvartalu pripalo Androidu, a 88% uređaja dolazi od lokalnih brandova, među kojima vodi Huawei s 25,6 posto udela ispred Applea s 19.7%.

Najprodavaniji pametni telefon je postao Galaxy S7 (11.1%), dok je iza njega iPhone 6s s nekih 10%,

Analitičari Kantara kažu da Huawei želi stići na drugo mesto najprodavanijih pametnih telefona iza Samsunga, no to mu neće biti jednostavno ostvariti, jer bi trebao značajno ojačati na američkom tržištu gde ostvaruje udio od samo 1%.

Zanima vas i ovo?