Aktuelno - Svijet

Turska i Rusija se dogovorile o nastavku izgradnje gasovoda

Doneta je politička odluka da se nastave radovi na gasovodu "Turski tok" kao i na nuklearnoj elektrani u mestu Akuju, prenose ruske agencije citirajući ministra ekonomije Turske Nihata Zejbekčija.

Navodi se da je zakazan sastanak između predsednika Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana 9. avgusta u Sankt Peterburgu kako bi se postigao konačan dogovor.

Prethodno je zamenik ruskog ministra energetike Jurij Sentjurin izjavio je da su delegacije Ruske Federacije i Turske razgovarale o obnavljanju projekta izgradnje gasovoda "Turski tok".

Sentjurin je potvrdio da će o tome uskoro biti održan odvojeni sastanak.  

Takođe, ruski vicepremijer Arkadij Dvorkovič i njegov turski kolega Mehmet Šimšek sastali su se u Moskvi i tom prilikom su izrazili spremnost za obnavljanje trgovinskih i ekonomskih odnosa između dve zemlje, koji su narušeni zbog turskog obaranja ruskog vojnog aviona u novembru prošle godine, prenosi agencija Rojters.

"Ruski i turski zvaničnici će razgovarati o ukidanju zabrane na uvoz hrane koju je Rusija uvela nakon što je Turska oborila jedan od ruskih bombardera u blizini sirijske granice u novembru prošle godine", izjavio je Dvorkovič.

Za obnavljanje čarter-letova između dve zemlje će, kako je naveo, biti potrebno izvesno vreme.

Sporazum o izgradnji gasovoda "Turski tok" je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje gasovoda "Južni tok".

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda "Turski tok" imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog "Gasproma" Aleksej Miler izjavio je prošle jeseni da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod "Severni tok 2" može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Nakon što su turske vojne snage oborile u novembru ruski vojni avion na sirijskoj granici, ruski ministar energetike Aleksandar Novak saopštio je da su pregovori o izgradnji gasovoda "Turski tok" obustavljeni.

Zanima vas i ovo?