Aktuelno - Svijet

Erdogan: Zapad podržava terorizam i stoji uz državne udare

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari da pokušaj državnog udara terorističke organizacije FETO nije planiran i osmišljan samo unutar zemlje, već da je scenarij napisan izvan zemlje ali s domaćim akterima, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio juče u Predsjedničkoj palati u Ankari, na ekonomskom sastanku na visokom nivu s međunarodnim investitorima.

Tom prilikom Erdogan se osvrnuo i na pokušaj državnog udara terorističke organizacije FETO/PDY od 15. jula te kazao kako je plan za pokušaj državnog udara pravljen izvan granica Turske.

"Taj događaj (pokušaj državnog udara terorističke organizacije FETO) nije planiran i osmišljan samo unutar zemlje. Ja govorim otvoreno, za taj događaj, pokušaj državnog udara je scenarij napisan izvan zemlje ali s domaćim akterima", rekao je Erdogan.

Dodao je također kako se u pojedinim evropskim zemljama šire dezinformacije.

“Na aerodromima u pojedinim evropskim zemljama postavljaju se natpisi poput ‘Ne idite u Tursku, vaš odlazak u Tursku ojačat će Erdogana’. Kakva je to demokratija? Ja nisam predsjednik koji je postavljen vojnim udarom. Ja sam predsjednik koji je izabran sa 52 posto glasova naroda", rekao je Erdogan, te dodao:

“Pitam, da li Zapad ovdje podržava terorizam ili ne podržava? Je li je Zapad uz demokratiju ili je uz pučeve i terorizam? Nažalost, Zapad pruža podršku terorizmu i stoji uz pučeve. Njih duša ne boli kao nas, a nas duša boli”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je ukazao i na važnost efikasne borbe protiv terorizma.

“Ako negdje postoji terorizam, moramo se boriti protiv njega bez oklijevanja. Ako međunarodna zajednica ne može zauzeti zajednički stav protiv terorizma i pučeva, onda oprostite, ali jednog dana će se vratiti poput bumeranga i pogoditi i te zemlje”, rekao je Erdogan.

Naglasio je također kako još uvijek posao nije završen, ali da Turska ulazi u proces normalizacije.

"Kao i u našoj borbi protiv drugih terorističkih organizacija, uz veliko žaljenje moram istaći da tokom i nakon pokušaja državnog udara nismo dobili podršku koju smo očekivali od naših prijatelja. Da biste se u to uvjerili, dovoljno je do pogledate samo reakcije tokom i nakon pokušaja državnog udara".

Erdogan se dotakao i neodgovarajućih reakcija u vezi sa pokušajem državnog udara u njegovoj zemlji.

“U zemlji u kojoj vlada demokratija dolazi do državnog udara, život izgubi 238 osoba i preko 2.200 osoba biva ranjeno, a ti ustaneš i kažeš kako si ‘zabrinut’. Kako možeš još uvijek počiniocima ovoga pružati ruku saosjećanja? Da li je takvo nešto moguće? Nikada nećemo praviti ustupke za korake koje smo poduzeli. Stavljajući po strani izuzetke, ako budemo sažalijevali ove ubice, počinioce ovog udara, mi ćemo biti sažalijevani kasnije", rekao je Erdogan.

Onima koji tvrde da ne znaju da li je vođa terorističke organizacije FETO Fetullah Gulen iza pokušaja državnog udara u Turskoj, Erdogan je poručio kako postoje jasni dokazi koji na to ukazuju.

“Nažalost postoje i oni koji još uvijek nemaju osnovne informacije pa kažu: ‘Mi ne znamo da li je osoba koja živi u Americi, osoba zvana FETO, počinilac i da li je na čelu svega ovoga’. Sve je tu, svi dokazi i dokumenti su tu”, poručio je Erdogan.

- U posljednjih 14 godina međunarodni investitori u Turskoj nikad nisu gubili -

Dodao je kako će se brzo nastaviti sa radom na projektima Kanal Istanbul i Most Canakkale, a, kako je istakao, to predstavlja odlučnost i stabilnost.

“Tokom ovog perioda mi nismo odstupali od financijske discipline i stabilnosti, niti ćemo to raditi u budućnosti. Tokom posljednjih 14 godina, niti jedan međunarodni investitor koji sa nama sarađivao nije izgubio, uvijek je ostvarivao zaradu i ostvarivat će je i u budućnosti", poručio je Erdogan.

Podsjetio je i na vijesti o britanskom parlamentarcu Edwardu Garnieru za izvještaj u kojem je kritikovao Tursku, za što je od terorističke organizacije Fetullahci paralelne državne strukture (FETO/PDY) naplatio 115 hiljada funti.

- Turska zatvara Ured za telekomunikacije i vezu (TIB) -

“To je način na koji on i rade. Šta to znači? U našem jeziku to znači operacija kupovine politike. Ovi ljudi to rade, a kada to stavimo pred njih počinje odbrana i opravdavanje”, rekao je Erdogan.

Erdogan je naglasio kako je neophodno formiranje snažnog obavještajnog mehanizma protiv aktivnosti FETO/PDY-a. Prema njegovim riječima, biće zatvoren Ured za telekomunikacije i vezu (TIB), jer, kako je istakao, to je jedno od mjesta koja su zagađena.

Erdogan se na kraju osvrnuo i na tvrdnje o lošem postupanju prema privedenima u okviru istrage o pokušaju državnog udara u Turskoj.

“Amnesty International govori kako mi vršimo mučenja. Kod nas je nulta tolerancija za mučenje. Moguće je da je neko nekoga udario prilikom sukoba. Ali šta je trebao naš policajac da uradi, da se ne brani i kaže ‘ubijte me’. Amnesty International pravi procjene iz Londona. Ako imate i trun dostojanstva doći ćete u Tursku, posjetiti naš parlament, našu zgradu policije, specijalne policije, posjetit ćete naše ranjene u bolnicama i vidjeti ko je kome i šta uradio”, poručio je Erdogan.

Zanima vas i ovo?