Aktuelno - Svijet

Turska upozorila strane studente: Studentima povezanim sa FETO-om prekida se stipenidija i bit će vraćeni u svoju zemlju

Turska upozorila strane studente: Studentima povezanim sa FETO-om prekida se stipenidija i bit će vraćeni u svoju zemlju

Direkcija za dijasporu (YTB) Republike Turske koja u toj zemlji vodi program stipendiranja stranih studenta "Stipendije Turske", upozorila je da će svim studentima za koje se ustanovi da su povezani sa terorističkom organizacijom FETO stipendija biti prekinuta, te će biti vraćeni u svoju zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Direkcije za dijasporu (YTB) Republike Turske Kudret Bulbul u razgovoru za AA govorio je o mjerama koje je poduzeo YTB nakon pokušaja državnog udara 15. jula.

On je kazao kako je vrlo važno da studenti iz stranih zemalja koji se školuju u Turskoj budu na pravi način informisani o posljednjim dešavanjima u Turskoj.

“Smatramo da je vrlo bitno da znaju o kakvoj terorističkoj organizaciji se radi, kako za njih tako i za njihove zemlje. U tom smislu organizovali smo različite sastanke na kojima im nudimo neophodne informacije. Također, informacije o aktivnostima FETO-a šaljemo i u zemlje iz kojih naši studenti dolaze”, kazao je Bulbul.

Istakao je također, da obzirom da teroristička organizacija FETO ima brojne aktivnosti na polju obrazovanja, nastoji i iskorištavati strane studente u Turskoj.

“Vrlo je bitno da naši studenti budu oprezni kako ne bi bili iskorišteni od terorističke organizacije FETO. Zbog toga smo od njih tražili da u slučaju da nešto takvo primijete prijave našim snagama sigurnosti”, rekao je Bulbul, te dodao kako je veliki broj studenata koji je boravio u njihovim kućama, nakon 15. jula počeo ih napuštati.

“Mi trenutno radimo na tome da otkrijemo studente koji su povezani sa FETO-om. Studentima za koje se ustanovi da su povezani sa organizacijom istog momenta će biti prekinuta stipendija. Uz pomoć snaga sigurnosti biće vraćeni u svoje zemlje”, poručio je Bulbul.

“Stipendije Turske” je stipendijski program za studente u visokoškolskom obrazovanju. Cilj programa je ujedno i razvijanje dobrih odnosa Turske sa drugim zemljama. YTB svake godine stipendira najmanje pet hiljada studenata, a samo u ovoj godini stiglo je preko 100 hiljada aplikacija za stipendije.

Mogućnosti koje pruža program "Stipendije Turske" sastoje se u tome da mjesečna stipendija za učenje jezika i fakultet iznosi po 650 turskih lira (200 eura), master 850 turskih lira (260 eura) i doktorat 1.200 turskih lira (365 eura), te 3.000 turskih lira (910 eura) za naučna istraživanja. Studenti sa ovom stipendijom imaju pravo na besplatan smještaj, učenje jezika i školarinu.

Zanima vas i ovo?