Aktuelno - Regija

Sprovođenje Sporazuma o mostu u Mitrovici

Nakon opširnih razgovora održanih 2. avgusta, ministar za dijalog Kosova Edita Tahiri i glavni pregovarač Srbije Marko Đurić dogovorili su se juče o posljednjim detaljima za sprovođenje Sporazuma o mostu u Mitrovici postignutog u dijalogu između Beograda i Prištine 25. avgusta 2015. uz posredovanje EU.

"Sada kada je na pomolu puna implementacija, most u Mitrovici će postati simbol normalizacije odnosa između kosovskih Srba, kosovskih Albanaca i drugih zajednica. Obnova mosta, kao i Ulice Kralja Petra, će umnogome doprineti boljoj komunikaciji među svim ljudima u Severnoj i Južnoj Mitrovici, a time i boljoj razmeni i razumevanju", ocjenjeno je iz ssjedišta EU u Bruxellesu. 

Dogovoreno je izdavanje građevinske dozvole koja nedostaje i početak obnove mosta u Mitrovici i okoline 14. avgusta 2016. 

Most u Mitrovici će biti otvoren za pješake i vozila u oba smjera u skladu sa preporukama tehničke ocjene i arhitektonskog projekta o kojima su se dvije strane dogovorile u junu 2015.

Građevinski radovi na mostu će se obavljati tako što će se gradilištu pristupati sa južnog pristupnog puta. Most će biti otvoren za sav saobraćaj 20. januara 2017.

Prema istom rasporedu, opština Sjeverne Mitrovice će obnoviti glavnu ulicu, Ulicu Kralja Petra i pretvoriti je u pješačku zonu. Ova ulica će se otvoriti za pješake 20. januara 2017. Radovi će početi i završiti se istog dana kao i radovi na mostu i oko njega.

Radna grupa će redovno pratiti i ispitati zajedno sa oba gradonačelnika političke i bezbjednosne uslove koji preovlađuju u opštinama tokom i nakon procesa revitalizacije. Prvi sastanak te grupe će se održati 9. septembra 2016. 

Kosovska policija, EULEX i KFOR će u skladu sa svojim nadlježnostima obezbjediti sigurno i bezbjedno okruženje. Oni će se konsultovati o odgovarajućim bezbjednosnim merama i sa oba gradonačelnika.

Po pitanju sprovođenja člana 5 Sporazuma o mostu u Mitrovici, rješenje će naći nadlježna ministarstva i dvije opštine do 14. oktobra 2016. 

EU je pozdravila ishod jučerašnjih razgovora i ohrabruje obje strane da nastave sa daljim sprovođenjem i u svim drugim oblastima, naročito u oblasti telekomunikacija, Asocijacije/Zajednice srpskih opština na Kosovu i energetike. 

Zanima vas i ovo?