Aktuelno - Svijet

Google sa svoje aplikacije Maps „uklonio Palestinu”, ali istina je puno komplikovanija

Možda se Google Maps čine kao odličan alat za snalaženje u prostoru - no to istovremeno znači da ćete se prije ili kasnije suočiti s nekim problematičnim geopolitičkim pitanjima.

Preko 150 hiljada ljudi kritiziralo je Google zbog uklanjanja Palestine s Google Maps. Problem je međutim u tome što se to nikada nije dogodilo, piše Independent.

Naime, Palestina, kao i drugi osporavani teritoriji, imaju dosta problema s najpopularnijim kartografskim alatom na svijetu. Pravi je problem je da Palestina nije uklonjena s karte - nikada je tamo nije ni bilo.

Nedavnu je buru uzrokovala peticija i hashtag #PalestineIsHere - u koje se tvrdi da Google 'sudjeluje u etničkom čišćenju Palestine koje provodi izraelska vlada' uklanjajući je s karte.

Ovo je samo još jedna ilustracija načina na koji se servis bavi problemom osporavanih teritorija. Servis te teritorije tretira na posebne načine te ih omeđuje s isprekidanim odnosno tačkastim linijama kako bi istaknuli problematične granice i prikazuje različite verzije karti različitim ljudima.

Čini se da je upravo to slučaj s Palestinom i tako je već neko vrijeme. Nadalje, nisu samo Izrael i Palestina pogođeni ovakvim problemima. Internetska stranica Osporene teritorije skuplja podatke o tome na koje sve načine Google prikazuje mjesta oko čijih se granica vode bitke.

'Google Karte su se uključile u osjetljive probleme nacionalnog identiteta', piše na stranici. 'Uzmite prikaz Krima na Google Maps. Ako kartu gledate iz Sjedinjenih Američkih Država, tada je granica koja omeđuje Krim isprekidana, jer ga SAD smatra teritorijem po okupacijom. S druge strane, ako kartu gledate iz Rusije, granična linija je puna, što znači da je Rusija službeno aneksirala Krim.'

Stranica nije ažurirana od 2014. godine pa se na njoj ne mogu naći neki noviji teritorijalni sporovi, ali se mogu naći neki od najpoznatiji osporavanih teritorija kao što su Krim i Kašmir.

Google Karte također drugačije prikazuju sve države s osporenim granicama od onih čije su granice naširoko prihvaćene. U slučaju 30-tak država s spornim granicama Google jednostavno pokazuje središte države bez da pokaže i kompletnu granicu te države. Popis tih zemalja već duže vrijeme uključuje Izrael i Palestinu, međutim na popisu se nalaze i puno veće države kojima je samo jedan dio granice sporan, kao što su Rusija, Indija i Kina.

Nova kontroverza oko Palestine nije prvi puta da su Google Maps isprovocirale međunarodni incident. Naime, 2010. godine su Google Maps, vjerojatno nepravedno, optužene za skoro uzrokovanje rata između Nikaragve i Kosta Rike.

Zanima vas i ovo?