Aktuelno - Vijesti

Počelo uklanjanje tuja sa Bedema u Novom Pazaru

Radnici JKP “Gradska čistoća” počeli su danas, po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, uklanjanje tuja sa severnog bastiona Novopazarske tvrđave.    

Direktor ovog javnog preduzeća Emin Omerović rekao je radiju Sto plus da će uklanjanje tuja potrajati par dana, kao i da ih oni neće presađivati na drugu lokaciju, već će ih poklanjati zainteresovanim građanima Novog Pazara.

“Te tuje su porasle, podivljale i narušavaju ambijent, ali i ugrožavaju Bedem. Kako je mala verovatnoća da se one prime, mi ih nećemo presađivati, već ih poklanjamo građanima i privrednicima koji mogu doći do Bedema i preuzeti ih. Naše je samo da očistimo teren”, kazao je Omerović.

On je dodao i da je veći deo korova, šiblja, kao i delova montažnog ugostiteljskog objekta koji se ranije nalazio na Bedemu očišćen, a da će preostali posao biti završen do kraja radne nedelje.

“U petak će Bedem obići stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture kako bi se uverili da je urađeno sve kako treba. Ono što je do nas mi ćemo odraditi, a ukoliko budu imali nekih zamerki, ispravićemo”, izjavio je Omerović.
Grupa intelektualaca okupljenih oko inicijative “Pogledajmo sa bedema”, na čelu sa profesorom međunarodnog prava Senadom Ganićem, tokom juna je od lokalne samouprave tražila da se tuje uklone što pre sa Bedema i da se taj deo Novopazarske tvrđave renovira i otvori za sve žitelje Novog Pazara.

Zanima vas i ovo?