Mahala - Kolumne

Stvari koje će olakšati vama i detetu polazak u prvi razred škole

Za roditelje čija deca polaze u prvi razred dosta je težak period, pa bi trebalo nekoliko stvari da znaju kako bi lakše zajedno sa decom prošli kroz godinu.

Roditelji, ne smete previše da radite I ispunjavate školske obaveze i da umesto njih radite domaće zadatke. Poželjno je da im  nekoliko puta pokažete kako da prema rasporedu časova spakuju knjige i pribor da bi oni to kasnije radili sami, nikako da vi to umesto njih radite.

Sve to u cilju da se vaše dete osamostali i stekne radne navike. Vi imate zadatak da u toku njegovog domaćeg budete tu da ga kontrolišete ne da vi to radite  umesto njega. Kada uočite greške pustite njega da više puta proveri kako bi on sam uočio, ne da mu odmah ukažete na istu.

Stvaranje pozitivnih I radnih navika  možemo ostvariti putem plana aktivnosti koji mora da se poštuje. Dolazak iz škole na vreme, onda ide mali odmor, jelo i onda krene da uči i piše domaće zadatke. Roditelji treba da znaju da đak prvak ne može učiti više od pola sata bez pauze i zato, ako za to vreme ne može da završi sve obaveze, neophodno je da napravi pauzu od sat-dva.

 Igra je također bitna jer kroz igru sa vršnjacima dete se socijalizuje, uči pravila ponašanja, a kroz igranje s igračkama oblike, vežba motoriku, razvija kreativnost. 

Zanima vas i ovo?