Aktuelno - Regija

Zbog masakra nad 60 Bošnjaka u istočnoj Bosni uhapšeno šest pripadnika srpskih oružanih snaga

Specijalne jedinice policije Bosne i Hervegovine SIPA, na području Vlasenice, Milića i okoline uhapsile su  petoricu osumnjičenih za ratni zločin  počinjen 1992. godine nad 60 civila  bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Zaklopača, općina Milići.

Akcija je  provedena po nalogu  tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH,a uhapšeni su:

1.  Jolović Branko, rođen 1957. godine u Milićima
2. Milošević Milomir, rođen 1961. godine u Vlasenici
3. Vukotić Nenad, rođen 1963. godine u Milićima
4. Lošić Nikola, rođen 1965. godine u Milićima
5. Milanović Dejan, rođen 1946. godine u Milićima
Šesti osumnjičeni, Radomir Pantić uhapšen je nakon ročišta u Sudu BiH, gdje mu se sudi za drugo kazneno djelo ratnog zločina.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom i osumnjičeni su da su, u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih struktura VRS, u proljeće 1992. godine, počinili ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Zaklopača, općina Milići.

Navedeni zločin počinjen je 16.05.1992. godine, kada je prilikom organiziranog vojnoj i policijskog napada na mjesto Zaklopača, u njihovima domovima, dvorištima i okolnim objektima, ubijeno više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena, djece i staraca (u napadu je ubijeno 11 djece), koji su ostavljeni mrtvi na mjestima ubistva, da bi dan nakon toga bilo izvršeno uklanjanje leševa i njihovo ukopavanje u masovne grobnice.

Najveći broj posmrtnih ostataka, otkriven je u masovnoj grobnici 2004. godine, a do danas su otkriveni i ekshumirani posmrtni ostaci 54 osobe, dok se za ostalim žrtvama još uvijek traga.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu,  koji će ih ispitati.

Zanima vas i ovo?