Aktuelno - Vijesti

Mladi Novog Pazara sproveli akciju uređenja stare hidrocentrale

Mladi Novopazarci, okupljeni u više organizacija, sproveli su akciju čišćenja i uređenja stare hidrocentrale "Sandžak" koja se nalazi u centru Novog Pazara.

U zajedničkoj akciji za uređenje ovog objekta učestovali su , mladi iz Fondacija Front, FOKRED, Svetionik, Put sredine i Behar, skauti iz Odreda izviđača Sandžak, kao i druge neformalne organizacije iz Novog Pazara.

Akciju pod nazivom “Skockajmo kocku”, a  koje je u okviru ekološkog pokreta „Čist grad“ podržala je i Gradska uprava Novog Pazara.

Iz Fondacija Front ističu da su pokrenuli projekat „Čist grad“  sa ostalim formlanim i neformalnim organizacijama iz grada zbog boljeg izgleda grada i bezbjednijeg osjećaja građana.

„Hidroelektrana je istorijski spomenik ovog grada koji se nalazi i na samom grbu Novog Pazara. I zanimljivo je da je ovaj objekat u samom centru grada, a da mu nikad nismo videli fasadu do sad. Pored toga je ovaj slučaj i veliki ekološki problem koji je zbog zapuštenosti predstavljao odlično mesto za prikupljanje raznih po društvo opasnih grupa. Iz svih ovih navedenih razloga odlučili smo da baš sređivanje centrale bude jedna od prvih ekoloških aktivnosti našeg ako Bog da dugogodišnjeg ekološkog pokreta “Čist Grad”, rekao je Dženan Hajrović, jedan od pokretača ove ideje i direktor fondacije Front.

Radovi su u nedjelju trajali cijeli dan i  aktivisti iz više organizacija zajedno za radnicima iz komunalnog preduzeća i komšijama, nakon uklanajnja rastinja i korova sa objekta elektrane otkrivali su njen pravi izgled.

„Srećan sam da dosta ljudi se odazvalo ovakvoj akciji, nekako je to potvrda da ovo sto radimo je dobro. Ovu inicijativu je pokrenulo više organizacija civilnog društva.  Nismo jedini i prvi koji imaju ovakve inicijative, posebnost ovoga je što svi radimo zajedno, razne organizacije i pojedinci bez obzira na političku, versku ili podelu po bilo kakvom drugom osnovu. Ovo je ono 'sami ne možemo mnogo ali zajedno možemo sve'. Voleo bih napomenuti da smo izuzetnu saradnju i podršku dobili i od zvaničnih institucija pa nas to dodatno hrabri za nove poduhvate", dodaje Hajrović

Hajrović naglašava da je vlasništvo hidroelektrane pod sporom iz iz tih razlogaza sada se ne megu baš praviti veliki planovi. 

"Preko socijalnih mreža se najviše ideja preklapalo u koristi nekog kulturno umetničkog prostora za mlade. Uskoro planiramo još jednu manju radnu akciju gde će se objekat
dovesti do neke upotrebne vrednosti", naveo je on.

U toku akcije su podeljenje  majice koje sponzorisao "Stig" i bedževi od "Fondacije Front" koje nose poruku “Čist grad” a mladim aktivistima je priređen ručak i uživo muzika od udruzenja "Firma".

Iz Fondacije Front podsjećaju da je davnih tridesetih u Novom Pazaru materijalnu i duhovnu kulturu osvjetljavala  noću vrlo slaba i više simbolična svjetlost. Samo dvije ulice u gradu, od tadašnjih, 52, je bilo osvetljeno sa desetak fenjera. To su danas ulice 1. maja i 28. novembra. Takvo osvetljenje je postojalo sve do novembra 1931. godine kada je počela da radi prva električna centrala u historiji Novog Pazara.

Izgradnja hidroelektrane Sandžak je započeta 1. maja, a završena početkom septembra 1931. godine. Radovi su izvođeni u režiji investitorske grupe koju su činili koncesionari. Predstavnik grupe je bio glavni investitor-koncesionar, Ranko Ivković.

Na fotografiji uređena i očišćena zgrada hidrocentrale "Sandžak". Foto: "Čist grad"

Glavnu ulogu u podizanju prve, manje i druge, mnogo važnije električne centrale u Novom Pazaru, imao je Ranko Ivković, vlasnik prvog hotela „Vrbak“ u Novom Pazaru. Najprije je podigao manju hidrocentralu koja je služila njegovom hotelu, a zatim se odlučio za znatno neizvesniju investiciju. On je bio glavni zagovornik i finansijer izgradnje prve hidroelektrične centrale „Sandžak“. 

Smatra se da je poznanstvo sa beogradskim profesorom Miladinom Pećinarom, značajno utjecalo na činjenicu da je Novi Pazar za 5 godina dobio dvije hidrocentrale. Kako bi se hidrocentrala „Sandžak“ izgradila, podignuto je više zajmova. Projekat centrale izradili su profesor Miladin Pećinar i Josif Novaković, mašinski inženjer iz Zagreba. 

Zanimljivo je da je cjelokupna oprema uključujući turbinu, generator i sve prateće uređaje isporučila i montirala firma Siemens, u periodu od avgusta do oktobra 1931.godine. Pored Ranka Ivkovića, vlasnik centrale bio je i Džemail Bošnjović.

 

Zanima vas i ovo?