Aktuelno - Svijet

Počela realizacija gasovoda "Turski tok"

Turske vlasti izdale su prve dozvole ruskoj kompaniji “Gasprom” za realizaciju “Turskog toka”.
Nakon otopljenja odnosa između Turske i Rusije i nakon obnove rada na projektu sada počinje njegova realizacija. 

Ukupna vrijednost projekta procenjuje se na 11,4 milijardi dolara.

Na kraju prošlosedmičnih razgovora šefa borda direktora “Gasproma” Alekseja Milera i ministra energetike Turske Berata Albajraka postignut je dogovor o ubrzanom završetku svih neophodnih pripremnih procedura za početak realizacije projekta.

“Početak izdavanja dozvola je pozitivna vijest za Gasprom. Taj korak turske strane pokazuje zainteresovanost turskih vlasti za projekat Turski tok i svjedoči o prelasku na njegovu praktičnu realizaciju”, navodi se u saopćenju iz “Gasproma”, prenosi “Sputnjik”.

“Turski tok” predviđa izgradnju gasovoda po dnu Crnog mora do evropskog dijela Turske i na teritoriji Turske do granice sa Grčkom.

Dužina morskog dijela projekta iznosit će oko 919 kilometra, a kopnenog na turskoj teritoriji 180 kilometara. Planirano je da snaga svake od grana gasovoda iznosi po 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Nakon razgovora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoana i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je održan u Sankt Peterburgu u augustu, odlučeno je da se nastavi rad na “Turskom toku”, a u međuvremenu je formirana radna grupa i napravljen plan rada.

Zanima vas i ovo?