Aktuelno - Regija

Ustavni sud BiH usvojio i privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku da odbije apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske kojom je traženo preispitivanje odluke tog suda o 9. januaru kao entitetskom prazniku. Tako je Ustavni sud definitivno potvrdio da je obilježavanje dana rs 9. januara neustavno.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine koja se odnosi na ocjenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o praznicima Republike Srpske, te ga je iz tog razloga odbio.

Istovremeno, Ustavni sud je usvojio i privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj.

Ustavni sud BiH donio je u novembru prošle godine odluku kojom se neustavnom proglašava dan toga entiteta, 9. januara, pronalazeći u zakonskoj regulativi kako se time krše prava Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrba u Republici Srpskoj.
Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske, te su za 25. septembar zakazali referendum oko nastavljanja proslavljanja Dana RS­-a 9. januara.

Odluka Ustavnog suda bila bi ista i bez stranih sudija!

Zanimljivo je da bi Ustavni sud BiH usvojio istu odluku o odbijanju apelacije i zabrani referenduma i da je ispunjena želja Milorada Dodika i političara iz RS-a, te da su sudije stranci “izbačeni” iz rada Suda.

Današnja odluka donesena je sa sedam glasova za i dva protiv proglašavanja 9. januara neustavnim. To znači da su za odluku glasali sudije stranci, te sudije Bošnjaci i Hrvati.

Da strane sudije ne učestvuju u radu suda i donošenju odluka, ona bi opet bila donesena. Četiri sudije bile bi “za”, a sudije iz reda srpskog naroda “protiv”.

Dodik: Referendum će biti održan!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je uoči odluke Ustavnoog suda BiH da će referendum o Danu RS biti održan bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH.

Bilo bi dobro da Ustavni sud BiH ukinu svoju odluku, jer tek onda referendum ne bi bio upitan ni po kom osnovu, rekao je Dodik.

“Tek onda ćemo održati referendum”, izjavio je novinarima Dodik.

Istovremeno, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić rekao je da bi, u slučaju da bude odbijena apelacija NSRS u Bosni i Hercegovini moglo “biti svega”!

KOMPLETAN TEKST DANAŠNJE ODLUKE USTAVNOG SUDA BIH

Ustavni sud je razmatrao zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje Odluke Ustavnog suda u predmetu broj U 3/13 koja se odnosi na ocjenu ustavnosti određenih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske. U vezi sa navedenim zahtjevom, Ustavni sud ističe da, prema članu 68. stav 1. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, uvjet za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda jeste postojanje, odnosno otkrivanje činjenice koja bi po svojoj naravi mogla odlučno utjecati na ishod spora i koja, kad je odluka bila donesena, nije bila poznata Ustavnom sudu, te koja razumno nije mogla biti poznata stranci.
Odlučujući o zahtjevu za preispitivanje, Ustavni sud je utvrdio da je u osporenoj Odluci broj U 3/13 dao obrazloženje svih okolnosti na koje Narodna skupština Republike Srpske ponovo ukazuje u zahtjevu za preispitivanje. S obzirom na to da Narodna skupština Republike Srpske u svom zahtjevu za preispitivanje nije prezentirala nikakve nove činjenice u smislu člana 68. stav 1. Pravila Ustavnog suda, koje bi mogle utjecati na drugačije odlučenje Ustavnog suda u predmetnom slučaju, Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje Odluke Ustavnog suda broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine, te ga je, stoga, odbio.
U sklopu današnjeg dnevnog reda Ustavni sud je razmatrao i zahtjeve za donošenje privremene mjere koje su podnijeli Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, četiri delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 25 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 35 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i 16 delegata Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Spomenutim zahtjevima podnositelji zahtjeva su tražili od Ustavnog suda da se obustavi primjena Odluke o raspisivanju republičkog referenduma broj 02/1-021-894/16 od 15. jula 2016. godine.
Ustavni sud je Odlukom broj U 10/16 konstatirao da u ovoj fazi postupka postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi provođenje referenduma, prije nego što Ustavni sud odluči o zahtjevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice najprije za izvršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 3/13. Imajući u vidu da podnosioci zahtjeva ističu, a to ni Narodna skupština Republike Srpske u odgovoru ne osporava, da su aktivnosti na organizaciji i provođenju referenduma u toku, Ustavni sud smatra da sve navedeno može imati vrlo negativne posljedice za izvršenje njegove Odluke broj U 3/13 i za nesmetan i efikasan rad Ustavnog suda u konkretnom predmetu, ali i za ustavni poredak općenito. Ustavni sud je uvjeren da je, u smislu člana 64. stav (1) Pravila Ustavnog suda, u interesu svih strana u ovom postupku zaštita ustavnog poretka i stabilnosti Bosne i Hercegovine, te nesmetan rad Ustavnog suda u konkretnom slučaju.
Ustavni sud je uvjeren da privremeno obustavljanje primjene Odluke o referendumu – do donošenja konačne odluke o postavljenim zahtjevima, nije u suprotnosti sa navedenim interesima, već im direktno doprinosi. Ustavni sud je, stoga, usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma.
Hronologija događaja:

2013
Početkom 2013., Bakir Izetbegović, tada u svojstvu člana Predsjedništva BiH, podnosi Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske. U apelaciji se, između ostalog, navodilo da je 9. januar 1992. godine datum kada je “Skupština srpskog naroda u BiH” usvojila “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH” na područjima “srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH”, kojom se predviđa i “teritorijalno razgraničenje s političkim zajednicama drugih naroda Bosne i Hercegovine”.
APRIL, 2015
Narodna skupština RS-a je u aprilu 2015., unatoč protivljenju OHR-a i Delegacije Evropske komisije, usvojila deklaraciju u kojoj se, između ostalog, navodi da 9. januar, Dan RS-a neće biti ukinut, čak i ukoliko Ustavni sud BiH donese odluku da je on – neustavan.
NOVEMBAR, 2015 
A upravo to se dogodilo u novembru 2015. godine, kada je Ustavni sud BiH utvrdio je da je Član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske, kojim se 9. januar obilježavao kao Dan RS-a nije u skladu sa Ustavom BiH i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije. Narodnoj skupštini Republike Srpske naloženo je da u roku od šest mjeseci od dostave ove odluke usaglasi ovaj član sa Ustavom Bosne i Hercegovine.
JULI 2016 
Međutim, ignorišući u potpunosti ovu preporuku, polovinom jula 2016 NSRS usvojila je Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, kao i odluku o imenovanju Komisije za njegovo sprovođenje . Za dan održavanja referenduma određen je 25. septembar 2016. godine.
AUGUST 2016 
Krajem augusta a 2016., Ustavnom sudu BiH zahtjeve za rješavanje ustavnopravnog spora sa RS-om zbog odluke o raspisivanju entitetskog referenduma o Danu RS-a podnose Bakir Izetbegović, te predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.
AUGUST, 30, 2016 
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, izuzimajući Rusiju, poručili su da je Ustavom BiH nedvojbeno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće te da entiteti moraju poštovati odluke institucija BiH. Oni su pozvali vlasti u RS-u da ne održe referendum, jer će to destabilizirati BiH.
SEPTEMBAR , 2016:
Ni zvanični Beograd nije podržao održavanje referenduma u RS. Ali, nije pokušao niti da ga spriječi, već je vlastima u RS ostavio da same odluče.

Zanima vas i ovo?