Aktuelno - Regija

Zeleno svjetlo BiH za članstvo u EU

Vijeće za opće poslove Europske unije dalo je  zeleno svjetlo na sjednici u Briselu (Bruxelles) aplikaciji BiH za članstvo u EU. Evropska komisija trebalo bi da počne pripremu upitnika za BiH, objavila je Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT).

Nakon današnje odluke praktično je počeo proces sticanja kandidatskog statusa za BiH, tokom kojeg će Komisija utvrditi tačno stanje u državi, njenim institucijama, zakone i pravila, te u skladu s tim i preciznu agendu za buduće pregovore o prijemu.

Još početkom septembra   komesar za proširenje i susjedsku politiku u Europskoj komisiji Johannes Hahn izjavio kako će na današnjoj sjednici  dati zadatak Evropskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu.

EU zvaničnici pohvalili  napredak BiH

Europski zvaničnici su jučer na sastanku sa bh. predstavnicima vlasti u Sarajevu pohvalili napredak BiH u provođenju reformske agende, nazvavši ga prvim korakom.

“Dosadašnji rad dao je vrlo opipljive rezultate, ali ovo je samo početak. Reformska agenda obuhvata četverogodišnji period i usmjerena je na unapređenje socio-ekonomskih prilika za građane BiH, ali i približavanje zemlje EU integracijama” , rekla je direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Ženeviv Ruiz Kalavera ( Genoveva Ruiz Calavera)  nakon sastanka o provedbi Reformske agende sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bih Denisom Zvizdićem, te entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novbalićem, u sjedništu Delegacije EU u Sarajevu.

Zanima vas i ovo?