Scitech - Automoto

Ukida se registracija automobila po kubikaži

Jedan od najbolnijih trenutaka svakog vozača je momenat registracije automobila, što u principu nije čudno ako pogledamo kriterijum po kome se ona, u Srbiji, sprovodi. Naime, cijena koju ćete platiti za registraciju svog vozila zavisi od njegove kubikaže, jer su pojedini srbijanski eksperti, davne 2009. godine procjenili da je taj indikator vjerodostojan u merenju luksuza stanovnika, što je u principu moglo da bude tačno prije nekih 50 godina, a možda ni tada.

Čarobna granica preko koje vlasnici automobila u Srbiji doživljavaju frustracije je preko 2.000 kubika, dok su sljedeće tri granice nakon kojih se cijena registracije naglo povećava: 2000-2500, 2500-3000 i ona koja naše vozače najmanje zanima preko 3000 kubika.

Da je ovaj metod registrovanja automobila sve samo ne dobar u procjeni luksuza stanovnika, primjera je mnogo. Pa tako, da biste registrovali Opel Omegu sa kubikažom od 2200cc i 90kW registracija će Vas koštati oko 54.000 dinara. Paradoks ne bi postojao kada to ne bi bila trećina vrijednosti automobila i kada bi to bio nov, a ne automobil star 16 godina. Sa druge strane ako registrujete Opel Astru sa kubikažom od 1600cc i 85kw, koja je praktično sada izašla iz fabrike i koja košta između 13.000 i 18.000 evra, platićete neverovatnih 20.000 dinara manje. Ako za primjer umjesto Opel Astre upotrebimo novi Volkswagen Passat ili Audi Q5, paradoks se povećava, a konkretne cijene ne želimo da spominjemo zbog zdravlja naših čitalaca.

Ipak, dolazimo do onog ljepšeg dela priče, kada kažemo da se ovom načinu registrovanja vozila bliži kraj. Aktuelni ministar finansija, Dušan Vujović, najavio je promjene u određivanju cijene registracije i istakao da će se ubuduće, umjesto kubikaže, kao mjerilo luksuza posmatrati vrijednost automobila. On je naveo da će set novih zakona, u cilju promjene ove metode, biti pripremljen do kraja godine.

Svi se radujemo ovoj odluci našeg ministra i nadamo se da će je brzo i efikasno sprovesti za razliku od prethodnika koji su se na ideji samo zadržali.

Zanima vas i ovo?