Cooltura - Predstavljamo

Učio ezan i Kur'an u crkvi

Selmedin Smajić, 20-godišnji mladić iz Kaknja, rado je viđen gost na mnogim večerima Kur'ana i ilahija gdje prisutni sa oduševljenjem slušaju njegovo melodično pjevanje ilahija i učenje Kur'ana.

"Moj temelj i početak u svemu bilo je takmičenje iz učenja Kur'ana na radiju "NABI" gdje sam još kao dječak osvojio prvo mjesto. Sva naredna takmičenja sam jedva čekao, a uspjesi i nova iskustva su se nizala", rekao je Smajić, prenosi faktor.ba.

Nakon završetka Medrese "Osman ef. Redžović" u Visokom, trenutno je redovan i uspješan student druge godine Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

Osim gostovanja i nastupa na mnogim manfiestacijama, Smajića rado pozivaju i van granica BiH, a nedavno je boravio u Austriji gdje je tri mjeseca obnašao funkciju imama.

"Nekoliko puta sam bio i van granica BiH, gdje sam učenjem ilahija, ezana i Kur'ana na dobar način promovisao svoju vjeru, a i sebe lično. Da su ljudi oduševljeni, svjedoči i činjenica da sam nedavno boravio u Austriji, gdje sam tri mjeseca obnašao funkciju imama. Nedugo nakon što sam se vratio u BiH, ponovo je uslijedio poziv preko glavnog imama Sulejmana ef. Čelikovića da radim u Švicarskoj tri mjeseca kao imam. Zbog studija nisam mogao prihvatiti tu ponudu, ef. Čelikoviću se zahvaljujem, a to mi daje još više volje da idem naprijed", ispričap je Smajić.

Prošle godine je zbog zaintersiranosti velikog broja ljudi, snimio i svoj prvi CD pod nazivom "Selam ya Resullalah" na kojem se nalazi učenje Kur'ana, ezana i ilahije, što mu je dalo dodatnu motivaciju za još više rada i zalaganja.

Na takmičenjima iz učenja Kur'ana na nivou cijele medrese osvajao je prva mjesta, na takmičenjima iz učenja ezana također prva mjesta, a posebno nam je istakako svoj prvi odlazak van granica BiH.

"Pored niza uspješnih takmičenja posebno bih naglasio moj prvi odlazak u inostranstvo, tačnije u Koblenz, gdje sam kao predstavnik Medrese "Osman ef. Redžović" zajedno sa Franjevačkom gimnazijom Visoko učestvovao na međureligijskom susretu i kao glavni solista učio sam ezan i Kur'an u crkvi čime sam oduševio prisutne" - prepričao je on.

Veliku podršku u svemu predstavljaju mu roditelji i brat Selvedin, kao i Ahmed ef. Kovač te Nihad ef. Talić koji su primjetili Smajićev talenat i uveliko radii sa njim kako bi bio što bolji.

Izuzetno dobro poznaje arapski, njemački i engleski jezik.

Nakon završetak studija na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, planira upisati master studij ali van granica BiH.

"Poručujem mladima da ustraju u svojim ciljevima, jer za sve postoji način, samo ga trebamo pronaći. Neko je još davno rekao "gdje ima volje ima i načina", poručuje za kraj mladi imam.

 

Zanima vas i ovo?