Aktuelno - Vijesti

Ustavni sud poništio obavezno plaćanje kazni radi registracije vozila i izdavanje dokumenata

Na osnovu Odluke Ustavnog suda Srbije (USS) od 3. novembra 2016. godine građani će, bez obzira što nisu platili kaznu za neki saobraćajni ili drugi prekršaj, moći da registruju svoje vozilo ili da dobiju putne i druge isprave.

U predmetima ocene ustavnosti zakona Ustavni sud je utvrdio da odredbe člana 336. Zakona o prekršajima („Službeni glasnik RS“, br. 65/13 i 13/16), nisu u saglasnosti sa Ustavom. Sud je odbacio zahtjev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata ili radnji preduzetih na osnovu odredaba navedenog Zakona. (predmet IUz-367/2013), saopšteno je iz Ustavnog suda.

Time je utvrđeno da je član zakona koji je onemogućavao registraciju vozila, izdavanje vozačke dozvole ili drugih isprava zbog neizmirenih kazni, nije u skladu sa Ustavom, odlučio je Ustavni sud.

Nakon objavljivanja u Službenom glasniku, za 15 do 20 dana, prestaće da važe odredba zakona na osnovu kojeg građani bez prethodnog plaćanja kazni  nisu mogli da dobiju dokuemnta.

Ova odluka Ustavnog suda ne znači da su građani oslobođeni od plaćanja kazni već da im se ne može uskraćivati pravo na dokumente koje izdaje država, čime su primjenom člana 336. Zakona o prekršajima stavljani u neravnopravni položaj u odnosu na druge građane.

O neustavnosti te zakonske odredbe ukazivano je iz kancelarije Ombudsmana Srbije ali je ona primjenjivana u prethodnoj godini.

Nadlježni su ukazali da država ima i drugih metoda da građane natera da plaćaju kazne, od izdavanja poternice, do zatvorskih kazni.

"Ako neki okrivljeni, već osuđeni koji nije platio novčanu kaznu, ne bude je platio u predviđenom roku, ta kazna će mu se zameniti kaznom zatvora u odnosu hiljadu dinara za dan zatvora i prekršajni sudovi će ići na sprovođenje ove mere", izjavio Zoran Pašalić iz Prekršajnog suda u Beogradu, penio je RTS.

Prema prvobitnoj verziji Zakona o prekršajima iz 2013, zbog neplaćenih kazni uskraćivao se čak i povraćaj pojedinih ličnih dokumenata i registracija preduzetničke djelatnosti.

Odredbe su ublažene početkom godine, ali se odluka Ustavnog suda odnosi na obe verzije.

- Neka “pravila” važe samo za Sandžak –

U nekim odjeljenjima saobraćajne policije na području regije Sandžak odredbe prema kojoj bez plaćanja kazni nije bilo moguće registrovati vozilo važila sui  prije izglasavanja zakona 2013 godine.

U Odjeljenju saobraćajne policije PU Novi Pazar vlasnici vozila su, prema zahtjevu šalterskih službenika, a bez zvaničnog objašnejnja, morali da odlaze po “kviticu” kod zaduženog policijskog službenika u kancelariji “pod stepenice” kako bi imali dokaz da nemaju neplaćenih saobraćajnih kazni.

Dokaz o nepostojanju neplaćenih saobraćajnih kazni u tom period nije tražen od građana u Beogradu i drugim policijskim upravama u centralnoj Srbiji.

Zanima vas i ovo?