Cooltura - Artoskop

Novi Pazar: Nagrada „Ahmed Vali“ Mehmedu Slezoviću

Akademskom slikaru Mehmedu Slezoviću uručena je nagrada "Ahmed Vali", koju dodjeljuje Grad Novi Pazar kao najznačajnije priznanje za izvanredna ostvarenja u kulturi i umjetnosti, prenosi Anadolija.

Na svečanosti u Galeriji MMC Kulturnog centra Novog Pazara, kustos Galerije Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) Olivera Vukotić govorila je o djelu Mehmeda Slezovića istakavši da je ovaj likovni umetnik veoma priznat u svijetu, a ponajviše po grafikama u mezzotinti. 

Žiri je konstatovao da je Slezović više od tri decenije prisutan na likovnoj sceni i da je riječ o umjetniku koji se iskazao u slikarstvu, crtežu i grafici, ali i kao teoretičar umjetnosti i pedagog. 

"On se kreće u uskom dodiru između poetskog realizma i nosilaca holandskog baroka, kao i autohtonih slikarskih motiva izvučenih iz ličnog iskustva. Njegova misao ponajbolje se iskazuje kada nežive pojmove uzima za simbole", ocjenjuje žiri čiji je predsjednik bio književnik i prvi dobitnik te nagrade Enes Halilović. 

U obrazloženju nagrade se navodi da tehnikom pastel Slezović prenosi doživljaj fenomena svjetlost - voda - vazduh, uobličivši pojedine prizore do apstraktnih kadrova, svojevrsnih metafizičkih cjelina.

Slezović je izrazio zadovoljstvo zbog nagrade, istakavši da je ona veoma značajna, jer se njome sagledava šestovjekovni kulturni kontinuitet Novog Pazara. 

Kulturni centar Novi Pazar od 2016. godine dodjeljuje nagradu "Ahmed Vali" kao najznačajnije priznanje Grada Novog Pazara za izvanredna ostvarenja u kulturi i umjetnosti.

Nagrada "Ahmed Vali" nosi ime po pjesniku koji je u 16. vijeku živio u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima. Njegovo najpoznatije djelo je "Ljepota i srce" koje broji oko sedam hiljada stihova. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, nedjeljiva je, a može se dobiti samo jednom. 

Nagrada "Ahmed Vali" se daje za rezultate u dugogodišnjem stvaranju, ali i za povod u prethodnoj godini. Nakon decenija rada, Slezović se opet javlja i originalan i sa novim izrazom, a prošlogodišnji povod za ovo priznanje jesu radovi nastali nakon višemesečnog studijskog boravka u Parizu gdje je u ciklusu "Meditacije na Seni" naglašena veza crteža i slike. 

Mehmed Slezović, rođen je 1960. godine u Novom Pazaru. Fakultet likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1985. godine kod prof. Radenka Miševića. Postdiplomske studije slikarstva završio kod prof. Mome Antonovića 1987. god, a potom i postdiplomske studije grafike kod prof. Emira Dragulja, 1990. godine. Doktorirao je teoriju umjetnosti temom ,"Umjetnički crtež u savremenoj praksi i teoriji". Zaposlen je kao profesor slikanja i crtanja na Departmanu za umjetnost Univerziteta u Novom Pazaru. Član je ULUS-a i Grafičkog kolektiva, Međunarodnog udruženja TAMA ART iz Tokija, te Međunarodnog krakovskog trijenala. 

Zanima vas i ovo?