Aktuelno - Vijesti

U Beogradu počelo suđenje za ubistvo 1.313 bošnjačkih civila kod Srebrenice

Čitanjem optužnice i imena 1.313 žrtava u Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo suđenje osmorici optuženih za zločin u Srebrenici.

Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) navodi da je, nakon što je sudsko Vijeće Odeljenja za ratne zločine osujetilo pokušaj odbrane da odugovlači postupak, zamjenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović počeo je sa čitanjem optužnice koju zastupa zajedno sa zamjenikom tužioca Brunom Vekarićem.

U optužnici je navedeno da su Nedeljko Milidragović, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević,  Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, kao pripadnici tog voda, a okrivljeni Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici 1. voda 1.čete Centra Jahorina, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravice, opština Bratunac, vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila muškaraca bosanskih muslimana.

„U ranim jutarnjim časovima 14. jula 1995. godine, ispred hangara Kravica, nakon što su se prethodne noći po naređenju okrivljenog  Nedeljka Milidragovića pripadnici 2. voda, kao i pojedini pripadnici 1. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina koji su se za tu priliku stavili pod njegovu komandu, rasporedili oko prostorija hangara u kojem je u tom trenutku bio zatvoren veliki broj civila, kao i nakon što su drugi pripadnici MUP-a Republike Srpske, uključujući i NN pripadnike 1. čete Centra Jahorina, počev od 13. jula 1995.godine otpočeli sa likvidacijama tih ljudi, pucajući u njih kroz otvore hangara iz automatskog naoružanja i ubacujući ručne granate, te na taj način lišili života neutvrđeni broj osoba“, piše u optužnici.

Kako se dalje navodi okrivljeni Milidragović izdao je naređenje da se izvrši i učestvovao u izvršenju ubistva, a okrivljeni Golijanin, Batinica, Dačević, Miletić, Petrović, Parović i Vasić, zajedno sa drugim NN pripadnicima 1. i 2. voda 1. čete Centra Jahorina, postupajući po tom naređenju izvršili su ubistvo oko stotinu preživjelih civila, među kojima je bilo i ranjenih lica.

Milidragović i Golijanin su prema pročitanoj optužnici preživjele pozivali da izađu na betonski plato ispred hangara, obećavajući da im se ništa loše neće desiti, pa pošto su ovi to i učinili, primorali ih pod prijetnjom smrću da pjevaju četničke pesme, nakon čega su svi zajedno rafalnim pucanjem iz puškomitraljeza i automatskih pušaka pobili civile Srberenice.

Miodragović je zajedno sa još petoricom okrivljenin pucao u glavu streljanima koji su davali znake života i tog 14. jula 1995.godine, sve do večernjih sati, ispred i oko hangara ZZ Kravica, u više navrata izdavao naređenja da se vrše masovna ubistva i učestvovao u tim ubistvima.

Optužnica okrivljene i NN pripadnike MUP-a RS i VRS-a tereti da su prethodno lišili slobode i u autobusima i kamionima sukcesivno, u više navrata, dovozili do hangara i predali njima u vlast, pucajući iz vatrenog naoružanja i tako izvršili ubistvo više stotina civila, pa je tako, usled opisanih radnji okrivljenih i drugih pripadnika MUP-a Republike Srpske, uključujući i NN pripadnike 1.čete Centra Jahorina, lišeno života najmanje hiljadu trista trinaest (1.313) civila, čiji je identitet do sada utvrđen i posmrtni ostaci ekshumirani na više lokaliteta u Bosni i Hercegovini: Glogova, Ravnice, Hangar Kravica, Zeleni Jadar, Zalazje, Pusmulići, Blječeva i Budak.

U optužnici su navedena imena svih 1.313 žrtava.

Krivično vanpretresno vijeće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je rješenjem donijetim na sjednici 21. marta 2016.godine potvrdilo optužnicu Tužilaštva za ratne zločine od 21.01.2016.godine, kojom je okrivljenima Milidragović Nedeljku, Golijanin Aleksi, Batinica Milivoju, Dačević Aleksandru, Miletić Boru, Petrović Jovanu, Parović Dragomiru i Vasić Vidoslavu stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu iz člana 142 stav 1 u vezi sa članom 22 KZ SRJ.

Imena žrtava i cjelokupan tekst optužnice nalaze se na sajtu tužilaštva za rtne zločine:

 http://www.tuzilastvorz.org.rs/upload/Indictment/Documents__sr/2016-10/kto_2_15_dopuna_optuznice_od_21_01_2016_1.pdf

Zanima vas i ovo?