Aktuelno - Regija

Sve izvesnija obnova tužbe BiH protiv Srbije za genocid

Zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu je pitanje istine i pravde od kojeg niko nema pravo odstupiti, zaključeno je sinoć na sastanku Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je tim povodom izjavio da ovo pitanje treba prije svega tretirati kao moralno i pravno. 

"Ukoliko se ispune uvjeti za podnošenje revizije, to treba učiniti i to pitanje se ne smije politizirati. Revizija tužbe nije usmjerena protiv srpskog naroda. To je pitanje odnosa prema genocidu koji je Miloševićev režim počinio u BiH", kazao je Izetbegović, prenose sarajevski mediji.

On je iznio stav da postoje elementi za obnavljanje tužbe, ali da će tu odluku u konačnici donijeti agent BiH Sakib Softić.

- Tužba nije upurena protvi srpskog naroda i današnje Srbije -

Kako je podvukao lider SDA u Bosni i Hercegovini o podnošenju tužbe će se odlučivati u narednih sedam do deset dana i da su neki ljudi iz akademske zajednice zahtjevali da se ta stvar učini transparentnijom i da se donese neka zajednička odluka.

Podnošenjem tužbe BiH protiv Srbije će, kako je ocjenio, doći do najveće postdejtonske krize koju je BiH imala, ali se to mora učiniti.

"Zahtjev nije uperen protiv srpskog naroda niti današnje Srbije.To je naša obaveza zbog svih zločina koji su se desili devedesetih u BiH“, poručio je Izetbegović

 

Predsjedništvo SDA odbacuje kao neprihvatljive stavove iznijete na 7. zasjedanju HNS-a kojim se zagovaraju dodatne etničke i teritorijalne podjele u BiH.

SDA ističe da "nikad neće prihvatiti nikakve ustavne reforme koje bi državu vodile u dalje podjele" i ukazuje da su moguće samo one reforme koje će reintegrirati BiH i takvu je reintegriranu voditi u EU, te kojima će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na cijeloj terotoriji BiH.

Bosna i Hercegovina je još 1993. godine pred Međunarodnim sudom pravde, prvi put u šezdesetogodišnjoj praksi tog suda, optužila drugu državu, tadašnju SRJ, za genocid.

Tvrdeći da je "isplanirala, pripremila, skovala zavjeru, podsticala, ohrabrivala, pomagala, podstrekavala i počinila" genocid protiv njenog stanovništva u optužnici je izričito navođena sistematična praksa etničkog čišćenja Bosne i Hercegovine.
Tužbu sudu je sastavio i podneo Frensis Bojl, savetnik Alije Izetbegovića tokom rata u BiH. Saslušanja u procesu protiv Srbije počela su u februaru 2006. Poslednje ročište održano je 9. maja 2006. godine.

Međunarodni sud pravde za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je, 26. februara 2007. godine u Hagu, presudio da je Srbija odgovorna jer je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid, a potom nije kaznila niti predala učinioce Haškom tribunalu. Ali ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga Republike Srpske, jer "nije počinila genocid ni preko svojih državnih organa, ni preko svojih zvaničnika".Poslije ovog suđenja, Srbija je postala prva zemlja koja je po ocjeni suda prekršila Konvenciju o genocidu.

Revizija tužbe može se podnije ukoliko se sudu predoče novi dokazi.U slučaju da Srbija bude osuđena presudom bi bila obavezana da Bosni i Hercegovini plaća ratnu odštetu.

Zanima vas i ovo?