Aktuelno - Svijet

Odavno došlo vrijeme za ujedinjenje cijelog islamskog svijeta

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je odavno došlo vrijeme za ujedinjenje cijelog islamskog svijeta i cijelog čovječanstva, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru zvanične posjete Bahreinu, turski predsjednik Erdogan danas se u Manami sastao s premijerom te zemlje Halifom bin Salmanom al-Kalifom i ministrom odbrane princom Samnanom bin Hamadom al-Kalifom.

Erdogan se potom obratio učesnicima konferencije koju je organizirao Međunarodni institut za mir (IPI).

"Odavno je došlo vrijeme za ujedinjenje cijelog islamskog svijeta, pa čak i cijelog čovječanstva u cilju bolje budućnosti. Nijedna zemlja ne može da misli samo na svoju udobnost, samo na vlastitu budućnost dok njihove komšije žive u patnji, dok njihove komšije s kojima dijele isti jezik, kulturu i kiblu prolaze kroz tegobe", rekao je Erdogan.

Ukazujući na brojne krize u islamskom svijetu, Erdogan je kazao da se muslimani međusobno ubijaju i razdvajaju po etničkom, jezičkom, plemenskom, rasnom i meshepskom identitetu.

On je dodao da se muslimani danas ubijaju u Siriji, Iraku, Jemenu, Libiji i drugim regijama, a da je žalosno gledati da gradove koji su nekada bili bastioni islamske kulture danas razaraju teroristi i strane sile.

“Sudbina nam je zajednička u ovoj regiji. Nema garancije da nas neće snaći ono što se danas dešava našoj braći u Siriji, Iraku ili Libiji. Zato, ne kasnije, već odmah sad moramo početi zajedno raditi na uspostavi sigurnosti i prosperiteta“, poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se i na ofanzivu “Štit Eufrata“ koju turske oružane snage na sjeveru Sirije provode sa snagama sirijske opozicije, Erdogan je kazao da je cilj očistiti to područje od terorističkih elemenata i uspostaviti sigurnu zonu u kojoj bi utočište mogli naći ugroženi sirijski civili, a posebno pripadnici arapske i turkmenske manjine.

On je pozvao i međunarodnu koaliciju da sudjeluje u narednoj fazi oslobađanja grade Rakke.

“Mi smo oslobodili i područjem nade za život učinili dvije hiljade kilometara kvadratnih na kojima su teroristi vrvili prije svega nekoliko mjeseci. Međutim, to nije dovoljno. Cilj nam je da tamo očistimo terorističke elemente sa četiri ili pet hiljada kilometara kvadratnih i da to pretvorimo u sigurnu zonu. Mi radimo na tome i odlučni smo. Dali smo žrtve, šehide, ali do sada je ubijeno i više od 3.000 terorista“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je i ovom prilikom oštro kritikovao režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koji je glavni odgovorni za krvoproliće u toj zemlji.

“Otvoreno ću reći, svi kažu da je riječ o 600.000, ali ne, u Siriji je ubica Assad do sada ubio blizu milion ljudi. Ubijao je avionima, barel bombama, tenkovima... Još uvijek nemilosrdno ubija. Hoćemo li mi strpljivo i nijemo gledati to? Odobravanje je zločin samo po sebi. Tamo se dešava zulum i mi ne možemo biti nijemi posmatrači. Intervenirat ćemo rukom ili jezikom, ako nije dovoljno, i srcem ćemo reagirati. Međutim, vidim da nažalost takav osjećaj ne postoji u mnogim dijelovima islamskog svijeta“, kazao je Erdogan.

Podsjetivši da je Turska do sada primila 2,8 miliona izbjeglica iz Sirije i 300.000 iz Iraka, Erdogan je kazao da je Turska za te potrebe izdvojila enormnih 25 milijardi dolara, ali i da neće stati na tome, već su njena vrata i dalje otvorena svim ugroženim ljudima.

“Zajedno sa nevladinim organizacijama smo do sada za izbjeglice izdvojili 25 milijardi dolara. Shodno obećanju, Evropska unija nam je u julu prošle godine trebala dati tri milijarde eura. Nije dala, već je do sada stiglo 750 miliona. Preko UNHCR-a je stiglo još 520 miliona dolara. Tako veliki teret je Turskoj težak, ali mi nećemo stati na tome“, poručio je Erdogan i pozvao islamski svijet da ne bude nijemi promatrač zločina u Siriji.

Naglasivši kako je islam religija mira, Erdogan je kazao da je ISIS teroristička organizacija i da nema nikakve veze sa islamom.

“Nažalost teroristi ISIS siju zlo i ubijaju nevine i nezaštićene civile. Ti zlikovci nikako ne mogu biti muslimani. Mi smo pod prijetnjom tog ISIS-a koji u svijetu prlja ugled muslimana. Nismo to zaslužili“, kazao je Erdogan.

Ukazujući na često poistovjećivanje terorizma i islama, Erdogan je kazao kako niko nema pravo na to jer islam ne prihvata nikakve oblike radikalizma, ni terorizma.

Osvrnuvši se i na blokirani bliskoistočni mirovni proces, Erdogan je kazao kako svi u islamskom svijetu moraju učiniti nešto kako bi se zaustavile aktivnosti koje prijete da ugroze mir, ne samo muslimana, već cijelog svijeta.

“Izraelska politika izgradnje ilegalnih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji, uprkos postojanju rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja to zabranjuje, predstavlja, ništa drugo, već provokaciju. Preduvjet za trajni mir na Bliskom istoku je obustava okupacije palestinske zemlje i obespravljivanja Palestinaca“, poručio je Erdogan.

Komentirajući i situaciju u Libiji, Erdogan je kazao kako se i ta kriza mora rješavati ako se želi uspostava mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

O odnosima između Turske i Bahreina, Erdogan je kazao da su oni uvijek bili na visokom nivou i da je Bahrein uvijek podržavao Tursku u borbi protiv terorizma, uključujući i borbu protiv terorista FETO-a koji su u julu prošle godine izveli izdajnički pokušaj vojnog udara u Turskoj.

Zanima vas i ovo?