Scitech - Nauka

5 najzanimljivijih naučnih otkrića u prošloj nedjelji

Mi vas podsjećamo na pet najinteresantnijih.

 

Na pragu otkrića "pilule protiv metastaza"

Pilula koja sprječava širenje raka mogla bi da bude razvijena nakon što su naučnici otkrili kako da "probude" imuni sistem koji bi ubijao ćelije tumora. Istraživači su identifikovali molekul nazvan Cbl-b, koji blokira širenje raka, što je dovelo naučnike jedan korak bliže "svetom gralu" u terapiji protiv raka. 

Ako buduća istraživanja budu uspješna, ovo otkriće bi rak moglo da transformiše od smrtne bolesti do one koja može da se kontroliše.

 

Naučnici napravili vještačke mišiće

Svila i konac mogu se koristiti za stvaranje moćnih vještačkih mišića koji će u budućnosti pomagati ljudima sa invaliditetom ili biti dio robota, pokazala je nova studija. U poreÄ‘enju sa ljudskim mišićima iste težine i dužine, vještački mogu podići više od 100 puta veću težinu i stvoriti 100 puta više mehaničke sile, tvrdi meÄ‘unarodni tim istraživača.

 

Mačke možda vide stvari koje su nama nevidljive

 

ihasb33r / Flickr.com
 

Ako biste mogli da vidite svijet očima vašeg ljubimca, vjerovatno biste vidjeli mnogo više stvari, nego sada. Naime, novo istraživanje pokazalo je da mačke, psi i mnoge druge životinje mogu da vide ultraljubičastu svjetlost.

 

Naučnici napravili “bolji” krompir

Britanski istraživači smatraju da su stvorili krompir otporan na crnu pegavost. Oni su ukrstili gene ljubičastog krompira iz Južne Amerike sa običnim crvenim krompirom, a ni jedan od usijeva nije zaražen pomenutim gljivičnim oboljenjem.

 

 

Slonovi tješe jedni druge

Slonovi ne samo da prepoznaju kada su članovi njihove grupe pod stresom, nego im nude i “rame za plakanje”.


Ovakva empatija je rijetka među životinjama.

 

 

Izvor: BUKA Magazin

Zanima vas i ovo?