Aktuelno - Vijesti

Ambasador Bilgic: Veliki broj pripadnika terorističke organizacije FETO došao u Srbiju

Ambasador Republike Turske u Srbiji Tanju Bilgic izjavio je danas u Sjenici kako postoje saznanja da je veliki broj pripadnika terorističke organizacije Fetullahci (FETO), odgovorne za pokušaj državnog udara u Turskoj, došao u Srbiju.

„Tokom svih sastanaka akcenat je stavljen na borbu protiv FETO terorističke organizacije, posebno u regiji Sandžak. Imamo saznanja da je, zbog toga što sa Srbijom postoji bezvizni režim, iz Turske došao veliki broj pripadnika FETO terorističke organizacije“, rekao je Bilgic za Anadolu Agency (AA).

Bilgic, koji je prvi put boravio u zvaničnoj trodnevnoj posjeti regiji Sandžak je dodao da je svim sagovornicima ukazao na potrebu da posebnu pažnju treba da obrate na pripadnike pomenute terorističke organizacije kako se članovi FETO-a ne bi „ugnijezdili na ovom području".

Ambasador Republike Turske u Srbiji Tanju Bilgic

„S ovim su se sagovornici saglasili, jer znamo da su se nakon bezuspješnog pokušaja vojnog udara 15. jula prošle godine u našoj zemlji, Bošnjaci iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i čitavog Sandžaka suprostavili FETO-u i dali podršku legitimnim vlastima u Turskoj“, istakao je ambasador Bilgic.

Turski ambasador je takođe naglasio da je tokom susreta sa političkim predstavnicima u Sandžaku dobio podršku u vezi sa zajedničkom borbom protiv FETO-a i da će sa ovdašnjim zvaničnicima preduzeti zajedničke korake s tim u vezi.

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic tokom prve posjete regiji Sandžaka danas je posjetio Sjenicu gdje se susreo sa predstavnicima lokalne samouprave i prisustvovao otvaranju renovirane kuhinje u Doma zdravlja Sjenica obnovljene uz pomoć Turske agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju (TIKA).

Zanima vas i ovo?