Scitech - Technomania

WINDOWS PHONE ODLAZI U HISTORIJU

Microsoft je ukinuo sistem podrške za pametne telefone koji koriste operativne sisteme Windows Phone 8.1, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu te američke kompanije.

Operativni sistem Windows Phone 8.1 je izašao na tržište 2014. godine i punih tri godine Microsoft je pružao podršku uređajima koji su koristili ovaj sistem kao i sva potrebna ažuriranja.

Iako je vrijeme podrške sistemu Windows Phone 8.1 isteklo, Microsoft će još neko vrijeme, ali u smanjenom obimu, pružati podršku i proizvoditi ažuriranja za sistem Windows 10 Mobile koji se pojavio na tržištu prošle godine.

Današnja objava se u svijetu tehnologija razumije kao odustajanje Microsofta od trke sa daleko rasprostranjenijim sistemima Android i IOS.

Na kraju 2016. godine, 0,3% korisnika su na svojim pametnim telefonima imali operativne sisteme Windows Phone, dok je daleko veći broj koristio operativne sisteme kompanije Google (Android) i Apple-a (IOS).  

Operativni sistem Windows Phone će na našem tržištu ostati upamćen pod nazivom „kockice“ ali i velikom odbojnosti od strane korisnika prema tom proizvodu.

Korisnicima Windows Phone 8.1 sistema se preporučuje da svoj sistem ažuriraju na verziju Windows 10 Mobile u što skorijem roku, kako bi makar neko vrijeme mogli da ažuriraju svoj operativni sistem.

Iako je Microsoft završio sa izradom Windows Phone sistema, ova kompanije ne odustaje od tržišta pametnih telefona.

Microsoft Surface Phone je zapravo duga najavljivana inovacija koju ovaj svjetski tehnološki gigant opisuje kao uređaj koji će moći da se koristi kao telefon a ima performanse jednog računara.

Ipak na ovaj uređaj čekat će se početak 2018. godine, za kada je i najavljen datum izlaska na tržište. 

Zanima vas i ovo?