Aktuelno - Vijesti

OD HILJADU PAZARACA I PAZARKI, SEDAM SE VJENČALO PROŠLE GODINE

Tokom prošle godine u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši i Raški sklopljeno je ukupno 1.757, a razvedeno 296 brakova.           

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, u koje je radio Sto plus imao uvid, najviše zaključenih brakova bilo je u Novom Pazaru, 734, ali i razvedenih, 152.

Proračunato na hiljadu stanovnika, sedam Novopazaraca je prošle godine sklopilo brak, a razvelo se 1,5.

Dakle, ako bismo pretpostavili da svaki Novopazarac poznaje do hiljadu ljudi, dolazimo do toga je svako od nas prošle godine bio u prosjeku na sedam svadbi. Prateći tu statistiku, a uzevši u obzir da je slična i za sve prethodne godine pretpostavljamo da je do sada svako od nas već bio na dvije do tri svadbe.

U opštini Tutin vjenčalo se 346 parova, a razvelo 43, dok je u Sjenici sudbonosno da izgovorilo 216 parova, a 47 okončalo bračnu zajednicu.

U 2016. godini u Prijepolju je sklopljeno 189 brakova, a 18 razvedeno, a u Priboju je zajednički život zvanično počelo 136 parova, a okončalo 17.

Prema ovim podacima, a proračunato na hiljadu stanovnika, Tutin prednjači u broju sklopljenih brakova, jer se svaki 11 građanin vjenčao, dok je najmanje razvoda bilo u Prijepolju, Novoj Varoši i Raški.

U celoj Srbiji prošle godine je registrovan 35.921 brak, dok je razvedeno 9.046 parova.

Prosjek godina starosti prilikom stupanja u brak za žene je 31 godina, a za muškarce 34 godine, a podaci pokazuju da su sklopljeni najčešće etnički homogeni brakovi, između supružnika iste nacionalnosti, ukupno 87 odsto.

Zanima vas i ovo?