Aktuelno - Vijesti

OBRAZ ZVANIČNO ZABRANJEN OD STRANE USTAVNOG SUDA, A OKUPLJA SE U CENTRU BEOGRADA?!

Šta u Srbiji znači kada ste član organizacije koja je zabranjena? Po svemu sudeći - ništa. Naime, članovi pokreta Obraz, čije je djelovanje zabranjeno prije pet godina, sinoć su se okupili u centru Beograda, kako bi se suprotstavili i ometali akciju Inicijative mladih za ljudska prava koja je bila posvećena godišnjici genocida u Srebrenici.

Akcija Inicijative da paljenjem svijeća kod fontane ispred zgrade predsjedništva odaju poštu žrtvama genocida u Srebrenici, na ulice je izvela i njihove protivnike. Među onima koji su ih nazivali izdajnicima i skandirali ime haškog optuženika Ratka Mladića, bio je i Mladen Obradović, lider pokreta Obraz i više članova te organizacije čije je djelovanje Ustavni sud zabranio 2012. godine zbog "djelovanja usmjerenog na kršenje zajemčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i vjerske mržnje".

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na pitanje novinara televizije N1 da li je skup Obraza bio prijavljen i ukoliko nije, zašto je policija dozvolila njegovo održavanje. Bez odgovora je ostalo i pitanje zašto policija nije reagovala na okupljanje pripadnika i isticanje simbola organizacije čiji je rad zabranjen prije pet godina.

U Komitetu pravnika za ljudska prava kažu da je policija morala da spriječi skup članova Obraza.

"Odsustvo reakcije prema organizaciji koja je zabranjena, odsustvo njihovog udaljavanja sa skupa i daljeg ometanja, vrijeđanja i svega onoga što smo juče vidjeli govori o tome da policija nije postupila u skladu sa svojim maksimalnim ovlaštenjima. Moglo je biti mnogo kvalitetnije sproveden nalog i da na taj način pošaljete jasnu poruku da stojite iza odluke Ustavnog suda", kaže Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

 

Zanima vas i ovo?