Aktuelno - Svijet

NAKON OSAM GODINA ŠTEDNJE, EU ODOBRILA BUDŽET GRČKE

Evropska unija saopćila je danas da Grčka više ne krši budžetska pravila Unije.

Prijedlog Evropske komisije da se okonča "procedura pretjeranog deficita" u odnosu na Grčku dolazi posle velikog poboljšanja u finansijama te zemlje nakon osam godina rezanja troškova i povećanja poreza i recesije koji su smanjili veličinu ekonomije za jednu četvrtinu i izazvali rast siromaštva i nezaposlenosti.

U 2016. godini, Grčka je po prvi put nakon dužeg perioda ostvarila budžetski suficit u iznosu od 0,7 odsto. Iako pravila EU predviđaju suficit u minimalnom iznosu od 3 odsto, prošlogodišnji rezultat se smatra izuzetno dobrim, imajući u vidu opće stanje grčke privrede.

"Ovo je simboličan momenat za Grčku. Ovo je kraj štednje, a to znači da nam sad treba strategija zasnovana na rastu, zapošljavanju i socijalnoj pravdi", rekao je komesar EU za finansije Pjer Moskovisi.

Grčka je bila pod lupom od 2009. kada se otkrilo da su njene javne finansije bile u mnogo gorem stanju nego što se pretpostavljalo, a budžetski deficit bio na mnogo većem nivou od dozvoljenih tri odsto.

Onemogućena da pozajmljuje novac, Grčka je prihvatila međunarodnu pomoć od preko 300 milijardi evra. U zamjenu za pomoć, niz grčkih vlada je uveo brojne mjere štednje i ekonomskih reformi.

Moskovisi je rekao da je prekid nadzora dobra vijest za finansijska tržišta i da je Grčka zemlja sa kojom se može poslovati.

"Grčka je sve pouzdanija. Može joj se vjerovati i mislim da je ovo jak signal investitorima", rekao je on.

Ako članice EU prihvate prijedlog Komisije, još će samo Francuska, Španija i Britanija ostati na spisku prekršilaca budžetskih pravila. Početkom oporavka globalne ekonomije 2011, od tadašnjih 27 članica EU 24 se nisu pridržavale propisa.

Zanima vas i ovo?