Aktuelno - Svijet

ERDOGAN: ZA NAS JE 15. JULI BILA NOVA BITKA NA ČANAKALAMA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je borba protiv FETO pučista 15. jula prošle godine bila nova bitka na Canakkaleu, Dumlupinaru i Sakaryji za Tursku i njen narod koji su i onomad ohrabreni u tim bitkama pobijedili u Oslobodilačkom ratu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ovaj narod se godinama borio protiv pučeva i izdajničkih sila, ali je i 15. jula potvrdio svoju hrabrost i moć", kazao je Erdogan u Ankari na skupu sjećanja na poginule tokom prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara.

Erdogan je izjavio kako turski narod više nikada neće dozvoliti da se organizacije poput FETO-a isprse pred državom Turskom, na način da koriste vjerske i ljudske osjećaje ovog naroda.

"Naš narod više nikada neće dozvoliti da se pred našom državom isprse organizacije poput FETO-a, koje su željeli iskoristiti vjerske, obrazovne i ljudske osjećaje našeg naroda i koji su svoj otrov željeli ubrizgati u vene našeg naroda. Naš razum i naša volja, koji su nam najveći dar od Boga, nipošto nikome nećemo dati kao hipoteku. Na isti način ćemo postupati i prema onima koji sa separatističkim namjerama žele unutar našeg naroda proizvesti etničku ili sektašku zabludu", poručio je Erdogan. 

Predsjednik Republike Turske Erdogan izjavio je da više ništa u Turskoj neće biti kao prije 15. jula prošle godine, kada je organizacija FETO pokušala izvesti državni udar.

"Naš narod koji je živio u zulumu jednopartijskog sistema, neće takvo nešto ponovo dozvoliti. Naš narod koji pamti državni udar 27. maja, 12. septembra i intervenciju 28. februara, neće više dopustiti da dođe u takvo stanje. Narod koji nije mogao spriječiti pogubljenje gospodina poput Menderesa, neće više doživjeti takvu sramotu", rekao je Erdogan. 

U okviru sedmodnevnog obilježavanja prve godišnjice pokušaja vojnog udara kojeg su pripadnici organizacije FETO izveli prošle godine u Turskoj, danas je u Predsjedničkoj palati u Ankari održan prigodan skup sjećanja na 250 lica koji su poginuli tokom tog pokušaja.

 

Zanima vas i ovo?