Aktuelno - Svijet

YILDIRIM: LOKALNI MEDIJI NAJZASLUŽNIJI ZA ODBRANU TURSKE DEMOKRATIJE

 

 

Predsjednik Vlade Turske Binali Yıldırım izjavio je večeras, povodom 15. jula - prve godišnjice pokušaja državnog udara 2016. godine- da su lokalni mediji stub demokratije u Turskoj , da su zaslužni za neuspjeh prošlogodišnjeg puča i poručio da se prostor slobode i demokratija u Turskoj povećava upravo zahvaljujući njima.

Yıldırım je, u obraćanju domaćim i stranim medijima, među kojima su i reporteri vise regionalnih medijskih kuća, fokus stavio na značaj turskih lokalnih medija, za koje je rekao da su te večeri promjenili kurs državnog udara i sudbinu Turske, čime su, kako je ocijenio, položili test zaštite demokratije.

"Taj 15. jul nije samo dan kada je propao puč, već je to dan kada su ljudi imali vjeru i ljubav prema svojoj državi. To je pobeda golorukih protiv tenkova i oružja, i to je pobeda bez presedana", rekao je Yıldırım.

“Ta noć je pokazala kako treba braniti demokratiju u 21. vijeku”, dodao je turski premijer.

On je zahvalio ne samo lokalnim, već i međunarodnim medijima, ali i onima koji su informacije dijelili preko društvenih mreža i na druge načine preko interneta.

"Da bismo znali šta se dešava u Turskoj, potrebni su nam lokalni mediji. Uvijek ste bili hrabri i žrtvovali ste se i, uprkos svim ekonomskim problemima, radili ste svoj posao na pravi način", ocijenio je Yıldırım.

Premijer Turske je dodao i da se povećava broj lokalnih medija, koji su, kako je konstatovao, dobri i za demokratiju i za tu državu i njenu budućnost.

"To je za nas dobar razvoj, to rasplamsava nadu, jer lokalni mediji podižu očekivanja u budućnost", rekao je Yıldırım.

Yıldırım je osudio izvještavanje stranih medija o pokušaju državnog udara jer ga, kako je rekao, nazivaju “kontrolisanim pučem”, time jasno insinuirajući da je izveden od strane turske vlade.

On je poručio i narodu Turske da budu strpljivi jer će, kako je rekao, organizatore i učesnike puča protiv države sustići zaslužena kazna.

Predsjednik Vlade Turske je na skupu, koji nosi ime Mustafe Kambaza, novinara stradalog u prošlogodišnjem neuspjelom državnom udaru, domaćim novinarima uručio i nagrade za najbolje video priloge i fotografije iz tog perioda.

Direktor Centralne direkcije za medije i informisanje Mehmet Akardža ukazao je na činjenicu da je ove godine, pored turskih medija, na obraćanju premijera prisutno i 340 novinara iz 52 strane države.

Akardža je fokus stavio na značaj lokalnih medija, koje je opisao kao nosioca demokratije u Turskoj.

Naime, kako je rekao, 94 odsto štampanih medija i 90 odsto televizijskih kanala u Turskoj su lokalnog karaktera, i predstavljaju najvažniju platformu za ukazivanje na lokalne probleme.

"Lokalni mediji igraju važnu ulogu u promociji Republike i reagovanje na incidente koji mogu da je ugroze, kao što se i dogodilo prošle godine. Lokalni mediji su nosilac demokratije u Turskoj i zato su za demokratiju, našu državu i narod potrebni snažni lokalni mediji", rekao je Akardža koji je poručio da će država nastaviti da ih podržava i jača.

Večerašnje obraćanje i dodjela nagrada samo su jedna u nizu manifestacija kojom Republika Turska tijekom ove sedmice obilježava pokušaj državnog udara 15. jula 2016, a manifestacije se završavaju u ponedjeljak, 17. jula.

Ključni događaj biće obraćanje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğan turskim parlamentacima, i to u ranim jutarnjim satima, kada su u isto vrijeme prošle godine pučisti bombardovali zgradu Velike Turske narodne skupštine.

Godišnjicu neuspjelog državnog udara prati veliki broj regionalnih medijskih kuća, a manifestacije prati i akreditovana ekipa portala Bedem.rs koja u Ankari boravi na poziv Centralne direkcije za medije i informisanje Republike Turske.

Pokušaj državnog udara počeo je 15. jula 2016. u 22 sata kada su pučisti blokirali Bosforski most, zauzeli Generalštab i državnu televiziju.

Zvanično je okončan 16. jula 2016. u 12.57 sati kada je premijer Yıldırım proglasio državni udar neuspelim.

Zanima vas i ovo?