Aktuelno - Vijesti

POSMRTNI OSTACI VIŠE OSOBA PRONAĐENI NA HADŽETU

Skeleti, za sada nepoznatih lica pronađeni su prilikom radova na izgradnji nove Hitne pomoći u bolničkom kompleksu u novopazarskom naselju Hadžet, javio je danas  internet portal Glas Sandžaka.

Radnici koji su na gradilištu upravlljali bager mašinama su oko podneva primjetili da su otkopali veći broj dijelova ljudskih skeleta.

Nakon otkrića posmrtnih ostataka, izvođači radova su kontaktirali nadležne organe te će po saznanjima portala Glas Sandžaka, radovi na novoj zgradi Hitne pomoći bit obustavljeni narednih nedjelju dana.

Povodom pronalaska skeleta, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka se oglasila saopćenjem za javnost te zatražila dolazak stručnih lica sa opremom i DNK ekspretizu jer su u ovoj stranci uvjereni da pronađeni skeleti pripadaju Bošnjacima koji su strijeljani od strane komunističke vlasti u periodu od 1944. do 1946. godine.

“Na terenu smo se uvjerili da ekipa koja ispred istražnih organa prikuplja ostatke to radi u primitivnim uvjetima, sa bagerom i krampom, što je nedopustivo, jer je prilikom odstranjenja zemlje moguće da neke od kostiju ne budu primijećene. Zato zahtijevamo momentalni prekid ovakvog neadekvatnog prikupljanja kostiju, dolaženje stručnih i obučenih lica sa opremom za ovu vrstu djelatnosti i istraživanje cjelokupnog lokaliteta. Zahtijevamo i DNK ekspretizu utvrđivanja identiteta osoba čiji su ostaci pronađeni, kako bi se iste predale porodicama da ih prema vjerskim običajima sahrane. Porodice nevino ubijenih i cijeli bošnjački narod imaju pravo na istinu i pronalaženje posmrtnih ostataka svih koji su likvidirani na Hadžetu.” – stoji, između ostalog, u saopćenju BDZ Sandžaka.

Niko od nadležnih organa još uvijek nije objavio informaciju o porijeklu pronađenih kostiju niti o tačnom broju lica kojima ovi posmrtni ostaci pripadaju.

Strijeljanja Bošnjaka na Hadžetu su se zbila u periodu od 1944. godine do 1946. godine. Više hiljada sandžačkih Bošnjaka je u tom periodu strijeljano od strane komunističke vlasti pod optužbom da su sarađivali sa okupatorom. Među strijeljanima je bio i Aćif Hadžiahmetović, gradonačelnik Novog Pazara za vrijeme Drugog svjetskog rata i vođa odbrane grada od niza napada četničkih jedinica koji se zbili tijekom 1942. i 1943. godine.

 

Zanima vas i ovo?