Aktuelno - Svijet

ERDOGAN: TURSKI NAROD SE SNAGOM VJERE BORIO PROTIV IZDAJNIKA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je rano jutros u Ankari, povodom obilježavanja godišnjice pokušaja puča 15. jula 2016. godine, istakao da je turski narod prošle godine, u noći pokušaja puča, ostvario još jednu pobjedu u svojoj historiji i pokazao kakva je nacija, javlja Agencija Anadolija.

"Turski narod je 15. jula čitavom svijetu pokazao da nije bilo kakva zajednica, nego nacija, u pravom smislu riječi, i to kakva nacija. Bilo je onih koji su u zemlji u kojoj žive, pripadnici nacije, pali u beznađe, posebno među mladima. Ali, u noći 15. jula svi zajedno smo vidjeli da pod pepelom još uvijek tinja žar. Kada dođu vrijeme i momenat, ta vatra zapali svakoga ko nasrne na nezavisnost i budućnost", rekao je Erdogan u obraćanju ispred Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) u Ankari u povodu Marša nacionalnog jedinstva.

Istakao je da je 15. juli jasno pokazao da turski narod i njihova država moraju biti jaki.

"Petnaesti juli nam je pokazao da, kao država i kao narod, moramo biti jaki. Ukoliko nismo jaki, neće nam dozvoliti da živimo niti jedan dan. Toliko neprijatelja čeka u zasjedi. Ako počnem nabrajati njihova imena, suočili bi se s ozbiljnom međunarodnom krizom", poručio je Erdogan.

Erdogan se osvrnuo i na ocjenu inostranih medija da je u Turskoj te večeri bio “kontrolisani državni udar”.

“U različitim dijelovima svijeta, čak i kada su u pitanju trivijalni događaji, oni uvedu vanredno stanje. U u našoj zemlji državni udar je održan da bi srušio vladu, ubijeno je 250 ljudi, 2.193 je ranjeno, a i dalje ga zovu kontrolsani državni udar. To je sramota”, istakao je Erdogan.

Turski narod, kako je dodao, navikao je na patnje, zbog čega drugi misle da je slab.

“Ali kada vide da stojimo ujedinjeni, oni se povuku. Kao što su naši preci rekli, doći će dan za te koji su nas izdali. Molimo se da je taj dan blizu”, rekao je Erdogan.

Dodajući da je 15. jul pokazao ko su prijatelji, a ko neprijatelji Turske, Erdogan je pučistima poručio da im neće uspeti da podjele i unište tu državu i spuste njenu zastavu.

“Nećete uspjeti da ugrozite slobodu našeg naroda, niti da nas zaustavite na našem putu, jer mi znamo ko su nam neprijatelji, a ko su nam prijatelji”, zaključio je Erdogan.

Obraćanje Erdogana naciji, ispred turskog parlamenta, počelo je u 3.25 ujutru, nakon učenja Kuranskih ajeta u sjećanje na šehide 15. jula kao i intoniranja nacionalne himne Turske.

Ispred Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) u Ankari, osim najviših turskih zvačnika, okupio se veliki broj građana koji su u tursku prijestolnicu došli iz svih dijelova Turske.

Tokom pokušaja vojnog udara 15. jula 2016. u Turskoj je poginulo oko 250, a ranjeno blizu 2.200 ljudi.

U cijeloj Turskoj godišnjica je obilježena nizom aktivnosti koje traju cijele protekle nedjelje a dio su  manifestacije “Dani nacionalnog jedinstva i demokratije”.

Manifiestacija je zatvorena u Istanbulu “Maršem za demokratiju” stotine hiljada građana, preimenovanjem mosta Bogaziči u “Most šehida 15. jula”, maršom u Ankari i obraćanjem turskog predsjednika, u vrijeme kada je prošle godine borbeni avion pučista pogodio nacionalnu skupštinu.

Zanima vas i ovo?