Aktuelno - Vijesti

PROGRAMIRANJE OD 1. SEPTEMBRA OBAVEZNO U ŠKOLAMA

Učenici petog razreda od 1. septembra dobijaju novi obavezan predmet - Informatiku i računarstvo. Najvažnija novina u odnosu na dosadašnju nastavu informatike biće učenje programiranja.

Cilj predmeta je da razvija digitalnu pismenost učenika, odnosno da osposobi đake u Srbiji da razlikuju bitne od nebitnih, kao i tačne od netačnih informacija koje im pruža internet, kao i da nauče da svakodnevne probleme rješavaju na digitalan način.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević kazao da se ozbiljne promjene nastavnog plana očekuju 2018. godine, a da je peti razred dio reformske pripreme. Prema njegovim riječima, obezbijeđeno je dovoljno računara za izvođenje nastave, kao i da predstoji nabavka dodatnih računara.

Ministar prosvjete je naveo i da ima dovoljno nastavnika koji će predavati informatiku u petom i šestom razredu. Dodao je da je donijeta odluka da se zaposli 40 servisera koji će se baviti održavanjem računara.

Nastava informatike će se izvoditi u 1.219 škola na 1.591 lokaciji za oko 69.400 učenika koje će podučavati 2.270 nastavnika.

Zanima vas i ovo?