Lifestyle - Zdravlje

OVO JE GRAD U KOJEM SE LJUDI NAJMANJE NERVIRAJU

Njemački gradovi prednjače u bezbrižnom i najmanje stresnom životu, a na toj listi, Stuttgart je na prvom mjestu, pokazuje najnovije istraživanje.

Ako miran i bezbrižan život podrazumijeva šetnju pored stabala i cvijeća, pozamašnu sumu na bankovnom računu i siguran posao, onda je idealno mjesto za život Njemačka.

Novo istraživanje pokazalo je najviše i najmanje stresne gradove na svijetu u 2017.  godini.

Količina stresa se računala na osnovu faktora koji uključuju saobraćajnu gužvu, javni prevoz, postotak zelenih površina, finansijski status građana uključujući nivo duga, fizičko i mentalno zdravlje, kao i količinu sunčeve svjetlosti koju grad dobija godišnje.

Od 150 rangiranih, četiri od deset najmanje stresnih gradova svijeta su u Njemačkoj. Stuttgart je najmanje stresan, Hannover je na trećem, Munchen na petom, a Hamburg, zajedno s Grazom dijeli deveto mjesto.

Mali, ali bogati Luksemburg, domovina manje od 600.000 stanovnika, ima drugi najniži nivo stresa.

Švicarski Bern je na četvrtom mjestu, francuski Bordeaux na šestom, a Edinburgh na sedmom mjestu. Sydney u Australiji je jedini neevropski grad među prvih deset najmanje stresnih, a Seattle je najmanje stresan grad u SAD.

Najstresniji grad je Bagdad, a nakon njega Kabul.

Zanima vas i ovo?